Moedermaatschappij Republic Bank noteert miljoenenwinst
07 May 2019, 08:52
foto


In het eerste kwartaal van 2019, hebben Republic Financial Holdings Limited (RFHL) en zijn dochterondernemingen een winst van US$117,3 miljoen genoteerd die toerekenbaar is aan de aandeelhouders van de moedermaatschappij. Dit cijfer is positief beïnvloed door twee belangrijke eenmalige gebeurtenissen met een netto-effect dat de winst heeft doen stijgen met US$ 13,9 miljoen, schrijft de Republic Bank in een persbericht.
Allereerst heeft de bank in Trinidad en Tobago de voorwaarden van zijn medische zorgregeling voor gepensioneerden aangepast in overeenstemming met de markt, wat heeft geresulteerd in een terugname na aftrek van uitgestelde belastingen van USD 42,6 miljoen. Ten tweede, Barbados heeft zijn vennootschapsbelastingtarief teruggebracht van 30% naar een percentage variërend tussen 1% en 5%, waardoor een bedrag van US$ 28,7 miljoen ten laste van onze winst- en verliesrekening is gekomen vanwege de herwaardering van de uitgestelde belastingvorderingen tegen het lagere belastingtarief. 

Volgens de voorzitter van de Groep, Ronald F. de C. Harford, bedroeg met de correctie, de kernwinst van de Groep US$ 103,3 miljoen, US$  6,0 miljoen of 6.1% meer dan in de voorgaande periode. “De totale activa bedroegen US$ 12,5 miljard per 31 maart 2019, een verhoging van US$ 2,3 miljard of 22% ten opzichte van maart 2018”, zegt Harford. Deze verhoging komt na de verwerving door RFHL van een deelneming van 74,99% in Cayman National Corporation (CNC) op 13 maart 2019. De verwerving van CNC deed de activabaians van RFHL stijgen met US$ 1,7 miljard en de verwachting is dat het de winstgevendheid van de Groep aanzienlijk zal verhogen wanneer de resultaten daarvan worden opgenomen in de jaarrekening aan het eind van het boekjaar. CNC-meldde een nettowinst van US$ 26,2 miljoen voor het boekjaar 2018. 

RFHL heeft eerder aangekondigd dat een aanvang was gemaakt met de overname van de bankactiviteiten van Scotiabank in Guyana, St. Maarten en het oostelijk Caribisch Gebied (waaronder Anguilla, Antigua en Barbuda, Dominica, Grenada, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, en St. Vincent en de Grenadines). In het afgelopen kwartaal is gesproken met de verschillende regelgevers, wier goedkeuring vereist is voor de overname.

De Board of Directors heeft een interim-dividend vastgesteld van US$ 0,19 (2018: US$ 0,19) per aandeel dat betaalbaar is per 31 mei 2019. “Wij verwachten de in de eerste helft van het jaar bereikte winstgevendheid met de verwerving van CNC verder te zullen verhogen”, geeft Harford aan.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May