Panama: Laurentino Cortizo wint verkiezingen
06 May 2019, 20:30
foto
Laurentino Cortizo, presidentiële kandidaat van de Democratic Revolutionary Party, en zijn vrouw Yazmin Colon vieren de overwinning nadat het Kiestribunaal Cortizo tot winnaar van de presidentiële race had verklaard. (Foto: Reuters)


De centrumlinkse kandidaat Laurentino Cortizo is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Panama. In een onverwacht korte race eindigde Cortizo met twee procentpunten voorsprong op zijn centrumrechtse rivaal, Rómulo Roux.

Roux moet zijn nederlaag nog toegeven, daarbij verwijzend naar berichten over stemmingsonregelmatigheden. De verkiezingen werden gedomineerd door toezeggingen om corruptie te bestrijden en het imago van Panama als witwasland aan te pakken.

Het Kiesgerechtshof van het land zegt dat 95% van de stemmen is geteld, terwijl Cortizo 33% van de stemmen heeft gewonnen, gevolgd door Roux.  De officiële resultaten zullen naar verwachting op donderdag worden aangekondigd, hoewel het tribunaal zei dat het resultaat "onomkeerbaar" was ondanks een dichte marge van minder dan 40.000 stemmen.

"Ik ben het je verschuldigd, aan alle Panamezen," zei Cortizo tegen verslaggevers. "Ik zal hard werken, vechten en ik zal mijn land dienen met nederigheid, waardigheid en eerlijkheid".  De presidentiële race is de zesde in Panama sinds Manuel Noriega in 1989 werd verdreven door een Amerikaanse invasie. 

Laurentino "Nito" Cortizo (66) is de kandidaat voor Panama's Democratic Revolutionary Party (PRD). Zijn partij, gesticht door militaire heerser Omar Torrijos in 1979, is sinds 2009 uit het machtscentrum gebleven. Cortizo volgde een opleiding in de Verenigde Staten en was eerder minister van Landbouw. Hij heeft ook functies bekleed bij de regionale Organisatie van Amerikaanse Staten en heeft gewerkt in de bouw- en veehouderijsector.
Corruptie was de spil van de presidentiële race, aangespoord door schandalen rond Odebrecht. Het Braziliaanse bouwbedrijf werd schuldig bevonden aan het geven van illegale betalingen aan 17 Panamese functionarissen.
Cortizo heeft gezworen de corruptie te bestrijden door wetten te hervormen die bepalen hoe overheidsopdrachten worden gegund. Andere belangrijke problemen waren onder andere de stijgende werkloosheid, het onderwijssysteem van Panama en de staat van watervoorzieningen en afvalophaling in de hoofdstad Panama City.

Cortizo heeft ook de wens geuit om de banden van het land met Amerika te versterken. "De Verenigde Staten is onze strategische partner, onze belangrijkste strategische partner," vertelde Cortizo aan persbureau Reuters. "Deze relatie moet verbeteren."  In zijn overwinningsspeech pleitte Cortizo voor nationale eenheid, nadat hij slechts een derde van de stemmen had gewonnen, waarbij het land duidelijk verdeeld was over zijn keuze in de één ronde tellende verkiezing.

"Panama heeft vandaag gewonnen en vandaag moet Panama meer dan ooit zijn krachten bundelen", zei de voormalige minister van Landbouw in de nachtelijke toespraak in zijn campagnehotel aan juichende supporters. Tijdens de campagne zwoer hij om de politiek op te schonen nadat het imago van Panama werd aangetast door een corruptieschandaal waarbij het Braziliaanse ingenieursbureau Odebrecht betrokken was, en door het Panama Papers lek van miljoenen documenten over belastingontduiking door de rijken van de wereld in de natie die beroemd was om zijn kanaal.

"Panamezen willen niet en zullen niet meer hetzelfde accepteren", voegde Cortizo eraan toe. "De chaos is voorbij. Publieke fondsen behoren tot het publiek en ze zijn heilig." Hij treedt op 1 juli in functie en moet de betrekkingen met Washington en Beijing in evenwicht brengen, nadat de vertrekkende president Juan Carlos Varela de Verenigde Staten in de ban heeft gedaan door formeel diplomatieke banden aan te knopen met China, nu de op één na grootste klant van het kanaal. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May