Red dit schooljaar of klaag in augustus
05 May 2019, 08:32
foto


In augustus zullen we weer geconfronteerd worden met slagings- en overgangsresultaten. Veel van wat we dan zullen roepen zal afhankelijk zijn van wat we precies nu doen. Weten we hoe onze kinderen er nu voor staan? Wat ze bezighoudt, afleidt of juist helpt? Stichting MotiefA heeft vanaf oktober 2019 meer als 5000 studenten geraadpleegd. Zij geven aan welke aandachtspunten hun studieresultaten negatief beïnvloeden. Op basis van onze verantwoordelijkheid delen wij graag de top 5 met u. 

1. Onverantwoord telefoongebruik. Bellen; Onze kinderen kunnen onnodig lang en of laat aan de telefoon hangen. Social media; Gemiddeld besteden ze 1 uur per dag aan Facebook, Instagram en YouTube. Whatsapp gebruiken ze gemiddeld 2 uren per dag. ( Ja dat zijn dus 5 uren samen). Games en Series komen apart aan de orde.

2. Overmatig televisie gebruik. Series; vaak kijken ze aaneengesloten naar meerdere episodes (ook via de telefoon of online streamen) met een gemiddelde van 30 minuten per episode kan uw pupil al gauw een uur of twee kwijt raken aan series kijken. Het blijkt verder dat bij velen, bij thuiskomst de t.v. automatisch aangaat. Als ze nou kijken of niet. Ook tijdens het studeren staat de tv vaak nutteloos aan. 

3. Games. PubG - Fortnite - CandyCrush: deze zijn de meest genoemde mobile games. Console games; Samen met de mobile games zijn ze goed voor gemiddeld 2 uren per dag van de actieve gebruikers. Online sports betting games; Vaststaat dat de pupillen die eraan verknocht zijn, bij tijd en wijle hierin participeren. Dus tijdens schooltijden of middernacht, ja echt ongelimiteerd. We mogen dit zeker als een sluipend gevaar beschouwen. Omdat ze niet gebonden zijn aan tijd en plaats. Zolang uw pupil heeft opgewaardeerd kan hij spelen. Dit kan snel in een verslaving omslaan.

4. Verkeerde slaapgewoonten. Hierbij is er vaak een direct verband met alle bovenstaande aandachtspunten. Hun nachtrust raakt verstoord doordat ze lang doorgaan met voornoemde zaken. Hierdoor raakt hun ritme in de war met als gevolg kinderen die slapen in de klas. Ongebreidelde middagdutjes knabbelen ook aan productieve studietijd.

5. Invloed van vrienden. Peer pressure is real! Onze jongeren gaan soms mee in ongewenste gewoontes van vrienden. Het is zaak dat we weten wie de vrienden van onze kinderen zijn.

Rondom deze periode worden we vaker uitgenodigd door scholen. One final push is dan het thema van onze sessies. De rode draad is steeds het maken en naleven van een effectieve dagindeling of zo u wilt studieschema. Het is de moeite waard de oplossingen die onze pupillen zelf aandragen door te nemen en waar mogelijk toe te passen. 

Ad 1 Afspraken voor telefoongebruik maken. Dus wanneer, waar en op welk tijdstip gebruik ik mijn mobiel wel of niet. Bijvoorbeeld, tijdens studie opbergen of afgeven aan ouders. 's Avonds niet in de slaapkamer opladen. Bewust tijd inplannen voor ontspanning met de mobiel.

Ad 2 Televisietijd opnemen in studieroosters en deze roosters delen met ouders of verzorgers. De televisie moet uit tijdens het studeren of de student moet elders studeren.

Ad 3 en Ad4 Hierover zeggen de kinderen min of meer hetzelfde als ad2. Opnemen in dagplanning/studierooster. Bij sportsbetting hebben de studenten aangegeven dat dit lastiger gaat. Sommigen geven zelfs aan professionele hulp nodig te hebben. Bij ouders die minder aanwezig zijn of gewoon minder controle uitoefenen kan dit dit fenomeen extreme vormen aannemen.

Ad 5 Hierbij geven de pupillen aan dat zij zelf en eventueel gestuurd door ouders en of opvoeders moeten evalueren wat de bijdrage en het effect van elk individu in hun leven is.

Dit is geen strikt wetenschappelijk onderzoek. Eerder een opsomming van geconstateerde feiten. Velen van u heeft op dit moment uw mobiel in of bij de hand. In de bijlage is te zien hoe jij zelf je eigen tijd op social media kan controleren. Doe dat gerust. Indien u kinderen heeft laat ze het vooral ook doen. We kunnen met z’n allen letten op voornoemde aspecten. Voor onze kinderen kan dat het verschil zijn bij het al dan niet succesvol afronden van dit schooljaar. 

We zijn verplicht alles te doen wat wij kunnen, nu het nog kan. Dus redt dit schooljaar of klaag in augustus.

Alven Roosveld
MotiefA - STUKA!

Info@stuka.sr
pdf-icon.gif Je_tijd_online_zie_je_zo.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May