Masterclass Klinisch redeneren voor COVAB-team
03 May 2019, 22:17
foto
Deelnemers aan de masterclass Klinisch redeneren. (Foto: COVAB)


58 studenten van het Elsje Finck Sanichar College (COVAB) en 19 docenten hebben afgelopen maand deelgenomen aan de masterclass ‘Klinisch redeneren’. Zowel de studenten als de docenten kregen een certificaat. Tijdens deze masterclass  is door de trainer, Pamela Abendanon, ingegaan op de canMeds- rollen die de basis vormen voor het nieuwe beroepsprofiel van Hbo-verpleegkundigen.

Klinisch redeneren wordt veelal in de zorg gebruikt. Het is in feite het redeneren en beargumenteren van en communiceren over beslissingen die genomen moeten worden. Het klinisch redeneren is een denkpatroon voor verpleegkundigen en wordt aangeleerd. Deze methode wordt niet alleen door verpleegkundigen gebruikt, maar is multidisciplinair; dit betekent dat ook artsen zich met de discipline bezighouden.

Door klinisch te redeneren kan de verpleegkundige de behoefte aan verpleegkundige zorg vaststellen en wel op lichamelijk, psychisch, functioneel en sociaal gebied. Daarnaast indiceert en verleent deze zorg in complexe situaties bij acute- en chronische zorgvragen en werkt volgens het verpleegkundig proces op basis van Evidence Based Practice, licht de Public Relations en Marketingafdeling van het COVAB toe.

Abendanon is opleidingsfunctionaris bij Verpleegkundige Vervolgopleidingen in Nederland. Volgens haar zijn de COVAB-studenten goed in staat geweest de theorie aan de praktijk te koppelen. “De kennis is aanwezig, maar het extra stukje diepgang is hen bijgebracht geworden,” vertelt Abendanon.

Abendanon zegt dat de sessie met de docenten van de opleiding er een was van dialoog. “Uit deze sessie is naar voren gekomen dat mensen die in het ziekenhuis werkzaam zijn, anders denken over de kwaliteit van zorg. Dit in vergelijking met mensen die buiten het ziekenhuis werken. Daarnaast blijkt dat docenten, omdat er nog geen beleid over klinisch redeneren geformuleerd is, vaak vanuit eigen kaders onderwijzen.’’ Abendanon heeft de deelnemers dan ook de nodige tools gegeven om klinisch redeneren toe te passen in een lopend curriculum, meldt het COVAB.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May