Arbeidsrust bij OWMCP; actie bij Adron
03 May 2019, 00:47
foto
Vakbondsleider Dayanand Dwarka is blij dat er weer rust is bij MCP en Adron. (Foto: René Gompers)


Bij het Overliggend Waterschap - Multipurpose Corantijn Project (OWMCP) in Nickerie - is de arbeidsrust voorlopig nog gegarandeerd. Op 30 april, de dag  waarop een ultimatum aan de directie door de vakbond was gesteld, is er een oplossing gekomen. Er is SRD 2.7 miljoen vrijgemaakt, genoeg om drie maanden in de behoeften van de instelling te voorzien. Maar de oplossing is laat gekomen; MCP kan de rijstboeren nog niet van water voorzien zodat het inzaaien kan beginnen.  Er zou vanaf 1 mei ingezaaid moeten worden. Dat gaat nu twee weken later gebeuren. 

Vakbondsleider Dayanand Dwarka heeft op een persconferentie in het C-47 gebouw donderdag, uitgelegd wat de stand van zaken is bij OWMCP en de Stichting Nationaal Rijstonderzoeks Instituut Anne van Dijk Rijst Onderzoekcentrum Nickerie (SNRI ADRON). Beide instellingen hadden aan hun directies een ultimatum gesteld dat op 1 mei zou verlopen. Anders dan bij MCP is er bij Adron nog steeds geen oplossing gekomen en zijn er dus acties begonnen. Er wordt tot 12 uur 's middags gewerkt deelt Dwarka mee. Adron zorgt onder andere voor de productie van zaaizaad. 

OWMCP heeft in de afgelopen periode heel veel last ondervonden van “middelen die langzaam en bij mondjesmaat” worden overgemaakt, deelt Dwarka mee. Hierdoor kon het bedrijf, dat onder andere de rijstboeren voorziet van water, de Wakaypompen waarmee water uit de Corantijnrivier wordt getrokken, niet voldoen aan de verschillende verplichtingen, legt Dwarka uit. Er was niet genoeg  geld voor onderhoud en aanschaf van onderdelen.

Door het uitblijven van middelen konden er ook geen betalingen gedaan worden aan de werknemers en dienstverleners, geeft Dwarka aan. Daarnaast is de verhoging van 25 procent op het salaris nog steeds niet uitbetaald. Er wordt sinds december gewacht. Ook is de kerstbonus van 2018  voor maar de helft uitbetaald, in februari. De andere helft is nog steeds niet uitbetaald. “Er is beweging gekomen nadat het ultimatum is gesteld,” deelt Dwarka mee. “Met de directie hebben we geen conflict. Er is samen naar een oplossing gezocht. Voor de komende drie maanden was uitgerekend dat er 2.9 miljoen SRD’s nodig zou zijn.” 

“De overheid heeft 2.7 miljoen overgemaakt, ruim genoeg om mee te werken. Dat is het goede nieuws, we zijn er content mee,” zegt Dwarka. “We zijn blij dat het niet zover hoefde te komen. De acties zijn van de baan. Er is rust in het kamp.” Maar de late uitbetaling heeft nog steeds consequenties, deelt de vakbondsleider mee. Volgens het ministerie van Landbouw, Veeteelt & Visserij zou er vanaf 1 mei ingezaaid moeten worden. Maar het regent nauwelijks in Nickerie. MCP zou voor het water moeten zorgen. De Wakaypompen moeten opgestart worden om water te trekken uit de Corantijnrivier. Via het OWMCP kanaal wordt het water gedistribueerd naar de rijstpolders. Het kanaal is 65 km lang.  

“Voor je de pompen opstart en het water de boeren heeft bereikt, zijn we een week tot tien dagen verder. Dat betekent dat er erg verlaat ingezaaid zal worden,” merkt Dwarka op. “Door het ontbreken van middelen kon er geen smeermiddelen, brandstof en onderdelen aangeschaft worden. Er was SRD 180.000 nodig om een generator aan te schaffen waarmee de pompen opgestart moeten worden. Nu moet dit alles in orde worden gemaakt. Ik hoop dat we snel de Wakay-pompen aan het werk krijgen, zodat de boeren over water kunnen beschikken en de inzaai kan beginnen.” 

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May