Leden BBGO leren fotograferen met hun mobiel
01 May 2019, 16:58
foto
Leden van de Bond Behartiging Gepensioneerden Overheidsdienst volgen een workshop fotografie met hun mobiel. (Foto: Suvof)


De Surinaamse Fotografen Vereniging (SUVOF) heeft voor een 40-tal leden van de Bond Behartiging Gepensioneerden Overheidsdienst een workshop verzorgd, 'Betere Foto’s Maken Met Je Smartphone'.  Dit om seniore burgers in hun vrije tijd aangenaam bezig te houden, maar ook om meer uit hun mobiele telefoon te halen voor wat fotografie betreft. 

SUFOV heeft dit project het vorige jaar in het district Commewijne en voor de Stibula uitgevoerd. Het is SUFOV opgevallen dat de meeste mensen niet het optimale uit hun smartphones halen voor wat het fotograferen betreft, vandaar dat het idee is opgevat om dit project te starten. Het voornemen is hiermee door te gaan omdat er een behoefte is. Het was voor de seniore burgers een heel mooi moment om te merken dat zij met hun mobiel op een betere manier datgene kunnen vastleggen waardoor zij later met plezier naar kunnen kijken maar ook deze images kunnen verzenden naar vrienden en familie.

Ook voor het Nationaal Instituut Milieu Ontwikkeling Suriname (Nimos) en aanverwante organisaties moest SUFOV middels een korte fotocursus kennis overdragen zodat ook deze groep met beter fotomateriaal haar werk en presentaties kan doen. Maandag werd aan de participanten van deze cursus het certificaat van deelname uitgereikt. De cursus bestond uit een theoretisch en praktisch deel. In de praktijk kon de groep duidelijk merken dat het fotograferen toch niet zo makkelijk is als men vaak denkt. Tijdens het fotograferen kan het licht (zonlicht) vooral overdag steeds veranderen waardoor je elk moment instellingen zal moeten aanpassen. 

Er is een bepaalde samenhang bij de begrippen diafragma, sluitertijd en lichtgevoeligheid (iso) wil je een goed belichte, scherpe en ruisvrije foto krijgen. De mensen hebben geleerd dat de juiste afstand tussen subject/object en de fotograaf een vertekend beeld kan worden voorkomen of dat juist dit effect aan de foto kan worden gegeven. Bij het kaderen van de compositie moet opgelet worden dat subject/object beeldvullend is en dat de achtergrond geen afbreuk doet aan hetgeen vastgelegd wordt. Voor de deelnemers aan deze cursus was het een eye-opener om het verschil te merken van fotograferen vóór de cursus en daarna. 

De SUFOV zal steeds doorgaan met de belangenbehartiging van haar leden maar ook om de samenleving in het bijzonder de foto-liefhebbers verder te scholen in het maken van de betere foto’s.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May