Eetbare waterpakken bij Londen Marathon
30 Apr 2019, 00:56
foto
Eetbare waterpakken als alternatief voor plastiek petflessen. (Beeld: CNN)


Bij de Londen Marathon zijn 200.000 plastiek flessen geruild met eetbare waterpakken. Deze zijn gemaakt van zeewier en zijn biologisch afbreekbaar. "De veranderingen die we dit jaar introduceren, hebben de potentie om grote evenementen in de toekomst te veranderen”, vertelt Hugh Brasher, de marathondirecteur, aan CNN.

De Marathon van Londen heeft een ferme houding aangenomen tegen plastic afval, door 200.000 waterflessen te vervangen door water 'pods' gemaakt van eetbaar, biologisch afbreekbaar zeewier. Deze waterbuidels zijn gemaakt door Skipping Rocks Lab, een Londense startup die alternatieven ontwikkelt voor producten die meestal in plastic worden geleverd.

Tienduizenden lopers hebben tijdens de race water aangeboden gekregen in de Ooho! pods. Het water komt vrij door in het zeewiermembraan, die ook gegeten kan worden. Maar als ze niet worden gegeten, worden ze in slechts enkele weken biologisch afgebroken in vergelijking met plastic flessen die honderden jaren over doen. "Wat we gebruiken zijn de bouwstenen van zeewier," vertelt Rodrigo Garcia Gonzalez, een van de bedenkers van de pods. "We verwijderen alle groene dingen en de stinkende dingen. Wat overblijft is bijna een gel, zoals Jell-O die is achtergebleven om te verdikken. De marathon is een mijlpaal, we hopen dat we zullen laten zien dat deze in de toekomst op grote schaal kan worden gebruikt", aldus Gonzalez.

Volgens CNN heeft de race in 2018 bijna een miljoen plastic waterflessen uitgedeeld. Kunststof is de belangrijkste oorzaak van afval en oceaanvervuiling. Een studie uit 2017 bracht aan het licht dat minder dan tien procent van de 8.300 miljoen ton geproduceerd plastic gerecycled is. De meesten gaan naar stortplaatsen en veel daarvan komt terecht in de oceanen. Plasticvergiftiging wordt daarom snel een belangrijke doodsoorzaak voor het leven in zee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May