Didactische analyse van GLO-toets hoofdrekenen 2018
30 Apr 2019, 08:32
foto
Ewald Levens


Het hoofdrekenonderwijs is zeer problematisch voor de kinderen op de basisschool. De GLO–toets staat straks voor de deur. Ewald Levens heeft na onderzoek op persoonlijke titel een artikel geschreven waarin hij een didactische analyse geeft van de GLO-toets hoofdrekenen van afgelopen jaar.

Levens benadrukt dat het reken- en wiskundeonderwijs een van de bouwstenen van het onderwijs dient te zijn. Hieraan moet de juiste aandacht worden geschonken. Rekenvaardigheden zijn fundamentele competenties om actief deel te kunnen nemen in het maatschappelijk proces. In Suriname blijken volgens Levens rekenvakken op alle onderwijsniveaus als 'probleemvakken' te worden ervaren.

Op basis van het verloop van de jaarlijkse eind GLO-toets van 2012 t/m 2018 blijkt dat het landelijk gemiddeld slagingspercentage van de afgelopen acht jaren schommelt rondom de 50%. Het landelijke gemiddeld rekencijfer is 5.

Het werkelijke landelijk gemiddeld toetscijfer voor rekenen schommelt tussen 4 en 5. Het is steeds het schoolkwartaalcijfer dat een gunstige invloed heeft op het toetscijfer, waardoor het eindcijfer daardoor relatief omhoog gaat. Voor de landelijke toets redactie rekenen + cijferen en hoofdrekenen scoren de leerlingen heel slecht.

U kunt het artikel van Ewald Levens hier downloaden.

pdf-icon.gif Hoofdrekenen.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May