Rajendre Khargi krijgt Koninklijke Onderscheiding
26 Apr 2019, 07:41
foto
Rajendre Khargi, geflankeerd door Ramon Ramsodit en zijn echtgenote Amrita Sietaram.


Rajendre Khargi is vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De bekende Surinaamse voormalig journalist/programmamaker en huidige voorzitter van de Stichting Diaspora Leerstoel Lalla Rookh, kreeg de onderscheiding overhandigd door de burgemeester van Culemborg, Gerdo van Grootheest. Deze voor Khargi complete verrassing werd hem uitgereikt in Culemborg, in het bijzijn van zijn echtgenote Amrita Sietaram en personen uit zijn internationale netwerk, onder wie veel Surinamers. Het initiatief voor de onderscheiding is ondernomen door Ramon Ramsodit, gewezen PvdA raadslid uit Rotterdam-Hoogvliet.


Khargi's persoonlijke interesse en passie hebben geleid tot het initiatief om een bijzondere leerstoel Hindostaanse Diaspora Studies in te stellen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Naast zijn beroepsmatige activiteiten is Khargi actief op het terrein van Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling. Hij vervulde belangrijke adviesfuncties voor onder andere de minister van Ontwikkelingssamenwerking en diverse NGO’s. Een van zijn bekendste activiteiten is het OneWorld netwerk, waar hij als bestuursvoorzitter een voortrekkersrol heeft in India, Afrika en Indonesië. In Nederland was hij leidend in de bundeling van bekende bladen zoals Onze Wereld in Internationale Samenwerking tot het OneWorld Nederland platform.

Khargi heeft een lange journalistieke carrière achter de rug. Onder meer als verslaggever en radiomaker bij de NOS en andere Nederlandse omroepen. In de jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig was hij eindredacteur van het radioprogramma Zorg en Hoop, toentertijd de nieuwsbron voor veel Surinamers in Nederland. Voor het ANP werkte hij als redacteur buitenland, correspondent voor het Caribisch Gebied en Midden Amerika en chef ANP Amsterdam.

Na zijn journalistieke carrière werkt Khargi voor het Japanse concern SEIKO, waar hij leiding gaf aan een aantal research & development activiteiten op het terrein van innovatieve technologieën. Momenteel is hij actief als professional coach en communicatie adviseur. Ramsodit zegt dat het hem veel voldoening geeft als Surinamers gedecoreerd worden namens de koning en voor hem een grote eer is dat op zijn voordracht in de afgelopen 25 jaar heel veel mensen met name van Surinaamse afkomst, een Koninklijke Onderscheiding ontvangen hebben.
Advertenties