SZV houdt gezondheidsbeurs in Braziliaanse wijk
14 Apr 2019, 20:20
foto
Het St. Vincentius Ziekenhuis heeft een gezondheidsbeurs gehouden aan de Anamoestraat. (Foto: SVZ)


Door de onbekendheid met het Surinaamse zorgstelsel en de taalbarrière is gebleken dat de Braziliaanse gemeenschap verstoken blijft van voldoende medische informatie. Tegen die achtergrond heeft het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) gisteren een gezondheidsbeurs gehouden in de Braziliaanse wijk aan de Anamoestraat. Met de beurs wilde het ziekenhuis de Braziliaanse gemeenschap informeren en bewust maken van het belang van een gezonde levensstijl.

Om de Braziliaanse doelgroep beter te bereiken is het ziekenhuis een samenwerking aangegaan met de Ambassade van Brazilië in Suriname en met de Braziliaanse Citizens Council. Deze instanties hebben geholpen met het vertalen van het voorlichtingsmateriaal naar het Portugees. Ook andere organisaties hebben de gezondheidsbeurs ondersteund, waaronder het Malaria programma (TropClinic).

Een groot aantal afdelingen van het ziekenhuis heeft geparticipeerd in de gezondheidsbeurs, waaronder het laboratorium, radiologie en fysiotherapie. Ook zijn er demonstraties gegeven door de Ambulance Dienst St. Vincentius Ziekenhuis (te bereiken op het telefoonnummer 124).

Op de beurs is de gezondheid van de bezoekers getest. Er zijn bloeddrukmetingen, glucosemetingen, body mass index (BMI) bepalingen en bloedsaturatiemetingen gedaan. Het Malariaprogramma heeft informatie verschaft over de bestrijding van malaria en HIV/Aids in het binnenland, in de vorm van gratis testen, counseling en behandelingen en het verstrekken van klamboes.

Met ondersteuning van Frans-Guyana en Brazilië is een zogeheten ‘Malaria Travel Kit’ ontwikkeld. Met deze kit kunnen goudzoekers en anderen die woonachtig zijn in het zuidelijk grensgebied waar er aan goudwinning wordt gedaan zelf testen als zich malariaparasieten in hun lichaam bevinden en krijgen zij alvast de nodige medicatie mee om de malariasymptomen te bestrijden.

Het was de tweede gezondheidsbeurs van het St. Vincentius Ziekenhuis. De eerste was op 24 november vorig jaar in de Domineestraat. Volgens het ziekenhuis is gebleken dat de behoefte aan gezondheidsvoorlichting in de buitenwijken van Paramaribo erg groot is.