Conferentie over behoud Caribisch cultureel erfgoed gaande
27 Mar 2019, 22:23
foto
Bij de start van de CARBICA-conferentie over ‘Archives at Risk: behoud van Caribisch cultureel erfgoed’ in de banquethal van hotel Torarica. Links, middenvoor Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad van het NAS en naast haar minister Mike Noersalim. (Foto: Biza/NII)


Caribische erfgoedprofessionals nemen sinds gisteren deel aan de Regionale Raad voor Archieven (CARBICA)-conferentie over ‘Archives at Risk: behoud van Caribisch cultureel erfgoed’ in de banquethal van hotel Torarica. De voorzitter van de Caribische afdeling van de CARBICA, tevens directeur van het Nationaal Archief Suriname (NAS), Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad, zegt dat er voor het eerst zo een breed spectrum van deskundigen bij elkaar is gekomen om gezamenlijke noodmaatregelen te bespreken als reactie op extreme weersomstandigheden.

Tjien Fooh-Hardjomohamad geeft aan dat de introductie van het Caribbean Heritage Emergency Network (CHEN), een landelijk netwerk van conserveringsdeskundigen die zich inzetten voor het beschermen van cultureel erfgoed door middel van respons, herstel en mitigatie, het verzachten van klimaatverandering door minder broeikasgassen uit te stoten, bijzonder van belang is.

Fysieke bedreigingen voor erfgoedinstellingen moeten volgens minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) onmiddellijk worden aangepakt, geeft de voorlichting van het ministerie aan, via het Nationaal Informatie Instituut. Noersalim is blij dat CARBICA het voortouw heeft genomen en CHEN heeft geïnitieerd en geïntroduceerd. “In feite is het van het grootste belang om niet alleen de erfgoedinstellingen over dit initiatief te informeren, maar ook regionale instanties zoals de Caricom en OECS (Organisatie van Oost-Caribische Staten) over de doelstellingen van het CHEN.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May