Pro-activiteit ontbreekt bij Surinaamse beleidsmakers
28 Mar 2019, 04:52
foto


We worden als volk steeds geconfronteerd met zaken, waarbij de planmatigheid op basis van een realistische visie ontbreekt bij het maken en uitvoeren van het nationaal beleid. De visie is de stip op de horizon en is waar wij als land willen zijn na een bepaalde periode. Het is het toekomstbeeld wat wij voor ogen hebben en nastreven. Wij dienen als land en volk planmatig, effectief en efficiënt te werk te gaan, zodat wij de gestelde strategische ontwikkelingsdoelen kunnen halen. Wij zien steeds weer dat deze wijze van aanpak ontbreekt bij deze regering en dat is een trieste ontwikkeling. Wanneer ik de werkwijze van deze regering elke keer weer analyseer, dan zie ik een meer reactiviteit dan pro-activiteit. Dat is geen goede ontwikkeling, omdat reactiviteit leidt tot herstellen en verliezen.

Deze week was ik echt verrast om te horen dat de regering besloten heeft om de wijziging van de Kiesregeling voor de ressort- en districtsraden niet meer door te voeren. Het personenmeerderheidsstelsel zal gehandhaafd blijven. Er is bijkans twee jaren aan deze zaak besteed en plotseling komt de regering met een nota van wijziging.

Nu het de regering is die plotseling met een wijziging is gekomen, heb ik niemand vanuit die zijde horen klagen. Toen bepaalde politieke partijen na de consultaties en indiening van het concept met andere inzichten kwamen, was er wel kritiek op deze partijen vanuit de zijde van de regeringsgezinde personen. We kunnen gewoon concluderen dat er steeds weer met twee maten wordt gemeten. Uit mijn eigen analyse is het duidelijk dat de regering alles wil doen om aan de macht te blijven. Dat is geen goede ontwikkeling voor beleving van de democratie.

Een regering die weet dat zij een goed strategisch ontwikkelingsbeleid heeft gevoerd ter verheffing van land en volk heeft niets te vrezen. Een wetsvoorstel dat alleen goed gepraat wordt door de grootste coalitiepartij is een voorstel ten voordeel van eng partijbelang. Het hoeft altijd niet zo te zijn dat alle andere partijen eens moeten zijn met zo een voorstel van de grootste coalitiepartij.

Het is duidelijk dat de kiezers bij komende verkiezingen nooit en nimmer meer de absolute macht mogen geven aan slechts één partij. De partij bewijst duidelijk dat zij alle ontwikkelingen en instituten naar haar hand zal zetten. Daarnaast toont de partij zich oppermachtig over land en volk. Het kiezersvolk moet zeker lering trekken uit de huidige ontwikkelingen en de nodige voorzorgsmaatregelen treffen bij de komende verkiezingen. Er moet een zodanige politieke constellatie tot stand komen, waarbij men verplicht is beleid te maken richting de komende generatie en absoluut niet richting de komende verkiezingen. We zien nu duidelijk dat het beleid gericht is op de komende verkiezingen met als doel het veiligstellen en waarborgen van verkiezingswinst.

Wij zien ook bij de introductie van de Rij- & Voertuigen belasting hetzelfde gedrag, waarbij wij wederom niet verder hebben gekeken dan ons neus lang is. Het parlement heeft duidelijk bepaald wie vrijgesteld is van het betalen van deze belasting. We zien nu dat de regering eigendunkelijk is gaan bepalen wie zij nog vrijstelling geeft. Wie zien dat de bushouders ook vrijstelling hebben gekregen, want anders moeten de bustarieven omhoog. We zien ook plotseling dat aanhangwagens vrijstelling krijgen, want anders gaan de prijzen van goederen omhoog. Het zijn juist deze aanhangwagens die de wegen kapot rijden.

Voor het geven van deze vrijstelling zou de regering toestemming moeten krijgen van het parlement. Ik ben het duidelijk eens met de parlementariërs die van mening zijn dat de regering het parlement in deze heeft miskend. We zien plotseling dat de inkomsten uit deze belasting zullen worden besteed aan wegen en districten. Dat is op zich geen probleem, maar het moest duidelijk in de wet worden opgenomen. Dit gegeven is nooit ter sprake gekomen tijdens de behandeling van de wet.

Ik vind dat de regering ons parlement moet respecteren en zich houden aan de inhoud van de goedgekeurde wetten. Het lijkt meer dat het Parlement wordt misleid om een wet goed te keuren, terwijl de regering andere bedoelingen heeft. Het parlement dient zijn plaats op te eisen en respect af te dwingen van de regering. De regering moet de gelegenheid niet krijgen om vermoedelijk met de verkiezing in aantocht de inkomsten uit deze belastingvorm te misbruiken voor populistische showprojecten. De inkomsten moeten gebruik worden conform de inhoud van de goedgekeurde wet en absoluut voor niets anders. Parlement eist collectief uw plaats op in belang van land en volk!

Ruben Ravenberg, Ph.D, MBA
rub_rav@yahoo.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May