Nog veel te doen aan bewustwording klimaat en natuur
19 Mar 2019, 09:52
foto
Leerlingen van de Thomas van Aquinoschool lopen met de 'Giant Earth Ball' door de straten in de omgeving van de school. (Foto's: Raoul Lith)


Vertegenwoordiger van het World Wide Fonds for Nature (WWF), Laurens Gomes, vertelt tijdens de kick-off van Earth Hour 2019 dat er een programma op scholen wordt uitgevoerd waar ze hun eigen initiatieven en ideeën over recycling en bescherming van de aarde kunnen uitvoeren. Op 30 maart om half negen ‘s avonds tijdens Earth Hour wordt de gebruikelijke loop door de stad gehouden. Miljoenen mensen in meer dan 180 landen doen het licht voor een uur uit om aandacht te vragen voor de toekomst van onze planeet.

Het startsein is maandag gegeven op de Thomas van Aquinoschool. Enkele kinderen lopen met de 'Giant Earth Ball' in de buurt, terwijl anderen een kunstwerk aan het maken zijn uit hun plasticfles. Gomes stelt dat er nog heel veel te doen is aan bewustwording als het gaat om het klimaat, milieu en natuur ook in Suriname. Als je vergelijkt met andere landen in de wereld is het de jeugd die echt in protest komt, klimaatlopen organiseert, zoiets heb je niet op dezelfde manier in Suriname. De uitdaging is echt om samenwerking te zoeken met anderen om veel meer gestructureerd en regelmatiger aan awareness te doen. De WWF zal nagaan welke rol zij daarin kan spelen. Gomes benadrukt dat "we er nog niet zijn. Als je gewoon op straat loopt, je ziet gewoon nog veel te veel rommel liggen overal. Onze wens is dat milieubewustzijn een beweging wordt, je wilt voort kunnen bouwen op wat een ander doet. Stimuleren dat we een movement zijn met elkaar."

Dit jaar zal tot en met vrijdag 29 maart het educatieprogramma uitgevoerd worden op 20 Mulo-scholen en 20 GLO-scholen in Groot-Paramaribo, Saramacca en op Tout Lui Faut. “We hebben allemaal een gemeenschappelijk huis, dat huis is de aarde en we hebben maar één aarde. Daarom moeten we onze aarde beschermen. Om onze planeet te kunnen beschermen, moeten we met jullie een partnerschap aangaan”, hield Patrick Matala van Unicef de leerlingen tijdens de launch voor. “Jullie zijn de weg naar een betere aarde”. Thuis en op school moeten een paar specifieke dingen gedaan worden. Een van deze dingen is het niet gebruiken van plastic en dit overbrengen op gezinsleden.

Tijdens het educatie programma zullen de verschillende GLO scholen PET flessen recyclen en omtoveren tot prachtige kunstwerken die als lamp gebruikt kunnen worden. Er zal van school tot school worden gelopen met de giant earth ball die symbool staat dat kinderen aan elkaar een schone aarde willen overhandigen. Op de Mulo scholen zal middels een spel gebrainstormd worden over over hoe zij hun steentje kunnen bijdrage aan een schonere aarde. Deze brainstorm sessies resulteren uiteindelijk in een leus of een statement.

Het Earth Hour slogan voor 2019 is # ReduceReuseChangeTheWayWeLive. Earth Hour in Suriname is een initiatief van WWF, Unicef, the Backlot en Staatsolie en begon in Sidney Australie in 2007.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May