Verstrekking tv-vergunning binnen drie dagen unicum
16 Mar 2019, 23:03
foto
Na de launch van de MTA International TV via kanaal 5.3 is de taart aangesneden. Stichting Al-Balaagh vindt het een mijlpaal dat een internationaal tv-netwerk in Suriname opereert.


De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) is voor het eerst, sinds de overstap naar virtuele tv in 2017, in staat geweest om binnen drie dagen na aanvraag de vergunning voor een tv-zender toe te kennen. Dit was het geval bij de aanvraag van Stichting Al-Balaagh van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname, die MTA International TV via kanaal 5.3 zal uitzenden.

“Wij waren in staat als autoriteit binnen drie dagen na aanvraag de vergunning toe te kennen, om het simpele feit dat bij de indiening voor het eerst alle stukken ingediend waren en correct waren. En dat was voor ons een unicum”, zei Wendy Klass-Jap A Joe, waarnemend directeur van de TAS, vrijdagmiddag bij de launch van de nieuwe zender. De testuitzendingen vinden al geruime tijd plaats. Klass-Jap A Joe gelooft persoonlijk dat de Surinaamse Moslimgemeenschap heel blij zal zijn met dit station. De TAS is er in ieder geval positief over, omdat is gebleken dat diversificatie van de uitzendingen in Suriname hierdoor bevorderd zal worden, maar ook omdat een grote doelgroep bereikt zal worden, met name de Moslimgemeenschap.

Mijlpaal voor Suriname
Dat een internationaal televisienetwerk in Suriname zal opereren, is een mijlpaal voor stichting Al-Balaagh en de Surinaamse gemeenschap, zei voorzitter Samseerali Sheikh Alibaks van de Ahmadiyya Gemeenschap Suriname. “Dit tv-station zal een verschil uitmaken. Dit verschil zal leiden tot een vredige samenleving, daar ben ik heilig van overtuigd”, sprak hij. Sheikh Alibaks wees er echter op dat ondersteuning en samenwerking van alle religieuze organisaties onontbeerlijk zijn. Zonder die samenwerking zal het nobel streven om te komen tot een vredige samenleving niet gerealiseerd worden. “Gezamenlijke inspanningen zijn nodig en dat is precies wat de Almachtige in de heilige Koran zegt. We moeten als eenheid optrekken om de problemen gezamenlijk op te lossen.”

Vredevolle boodschap verkondigen via tv
De voorzitter van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname sprak ook over de aanslag op moskeegangers in Nieuw Zeeland, die tot nu toe 49 doden heeft geëist en 48 zwaargewonden telt. Zij waren tijdens het vrijdaggebed in twee moskeeën in de stad Christ Church, toen drie tot vier jongeren in de leeftijdsgroep 25 – 30 jaar met machinegeweren begonnen te schieten.

“Een van de daders is afkomstig uit Australië. Het zijn in geen geval moslims. Ik weet niet of ze een geloof hebben. Wij zijn in deze wereld niet veilig, ongeacht tot welke geloofsovertuiging u behoort en of u een geloof hebt of niet. Iemand van Afrika was speciaal naar Nieuw Zeeland geëmigreerd, omdat hij dacht dat daar veilig was. Dat is dus niet het geval. Dat is de reden waarom wij de vredevolle religieuze boodschap via de tv-uitzendingen moeten verkondigen om mensen tot vrede te roepen’, zei Sheikh Alibaks, die medeleven heeft betuigd aan alle getroffen families van de Moslimgemeenschap in Nieuw Zeeland.

Eerste samenwerking voor RBN
Faried Pierkhan, directeur van Suriname’s oudste broadcasting netwerk, beschouwt het als een eer om samen te werken met Stichting Al-Balaagh. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Rapar/RBN dat ze samenwerkt met een derde partij voor dagelijkse tv-uitzendingen. Het netwerk kan zich terugvinden in de doelstellingen van MTA International TV, zeker tegen de achtergrond van de multireligieuze gemeenschap van Suriname. Pierkhan wees er op dat religieuze informatie en inhoud heel gevoelig zijn, omdat alles op de juiste en correcte wijze moet worden geïnterpreteerd, zonder anderen te beledigen.

RBN heeft in haar 62-jarig bestaan positieve ervaringen met alle religieuze groepen in Suriname. “Wij staan open voor alle anderen die hun religieuze zienswijze op een vredevolle manier willen uiten”, zei Pierkhan. Dit is het geval geweest bij de verschillende radio- en tv-stations, die verschillende talen gebruiken om verschillende etnische groepen in Suriname te bereiken.
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May