Nog tien landen op zwarte lijst belastingparadijzen
14 Mar 2019, 06:36
foto
Aruba is één van de tien landen die nieuw zijn op de zwarte lijst van vermeende belastingparadijzen van de Europese Unie.


Aruba, Barbados, Belize, Dominica en de Verenigde Arabische Emiraten zijn toegevoegd aan de zwarte lijst van vermeende belastingparadijzen. De ministers van Financiën van de Europese Unie hebben tien landen toegevoegd aan de lijst. De bijgewerkte lijst bevat de bestaande overtreders het Amerikaanse Samoa, Guam, Trinidad en Tobago en de Amerikaanse Maagdeneilanden. De andere nieuwe overtreders zijn Fiji, Bermuda, Marshalleilanden, Oman en Vanuatu.

Sommige EU-landen probeerden op het laatste moment nog de plaatsing van sommige landen op de lijst te voorkomen. Op de zwarte lijst staan nu 15 landen/gebieden. Dat is driemaal zoveel als voorheen. Het besluit komt iets meer dan een jaar nadat de EU heeft ingestemd om een klein aantal landen ' met naam en toenaam aan de schandpaal te nagelen" als onderdeel van haar inspanningen om ondoorzichtige praktijken te bestrijden die belastingontduiking door multinationals en individuen vergemakkelijken.

Enkele weken geleden zijn ook zeven EU-landen (België, Cyprus, Hongarije, Ierland, Luxemburg, Malta en Nederland) aangemerkt als mogelijke belastingparadijzen. Op 27 februari dit jaar zei de Speciale Belastingcommissie van het Europees Parlement dat deze landen kenmerken vertonen van een belastingparadijs en agressieve belastingplanning faciliteren." De commissie heeft een gedetailleerde routekaart gepresenteerd voor een eerlijker beleid en effectievere belastingheffing en het aanpakken van financiële misdaden.

De aanbevelingen van de speciale commissie voor financiële misdrijven, belastingontwijking en belastingontwijking (TAX3) variëren van het herzien van het systeem voor het aanpakken van financiële misdrijven, belastingontduiking en belastingontwijking, met name door de samenwerking op alle gebieden tussen de vele betrokken autoriteiten grondig te verbeteren. , tot oprichting van nieuwe organen op EU- en mondiaal niveau.

De zwarte lijst "heeft wereldwijd een enorm effect gehad op de transparantie van belasting en billijkheid", zei Commissaris voor Economische en Monetaire zaken, Pierre Moscovici, in een verklaring. "We heffen wereldwijd de lat voor belastingvrij bestuur op en sluiten de mogelijkheden voor belastingmisbruik uit."

De EU-lijst is samengesteld uit landen die "hun beloften niet nakomen om te voldoen aan de vereiste goed bestuurscriteria, of zich hiertoe niet hebben verbonden", stelt de Europese Commissie in Brussel.

De definitieve lijst kwam niet zonder drama, met de Roemeense minister van Financiën, Eugen Teodorovici, die voorafgaand aan de vergadering suggereerde dat er geen overeenkomst zou zijn tijdens de sessie van dinsdag. Zijn opmerkingen benadrukten de moeilijkheden die het blok heeft ondervonden bij het ondertekenen van een gemeenschappelijke lijst.

De opname van de VAE was een bijzonder lastige kwestie, met Italië en Estland die tot het laatste moment probeerden om de natie van de lijst te krijgen, bericht Bloomberg.

De worsteling van de EU om overeenstemming te bereiken over de gemeenschappelijke lijst van vermeende belastingparadijzen kwam slechts een week nadat de leden van het blok een andere zwarte lijst over waarschijnlijke witwas-hotspots verwierpen. De moeilijkheden benadrukken de mate waarin lobbying en nationale handelsbelangen interfereren met EU-actie tegen twijfelachtige financiële praktijken.

Het belangrijkste doel van de bijgewerkte zwarte lijst van belastingparadijzen is om landen ertoe aan te zetten hun belastingstelsels in overeenstemming te brengen met de EU-normen, uit angst om te worden genoemd en beschaamd.

"Dankzij het noteringsproces hebben tientallen landen schadelijke belastingregelingen afgeschaft en zijn ze in overeenstemming gebracht met internationale normen inzake transparantie en eerlijke belastingheffing", zei Moscovici.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May