Bisschop Choennie vraagt om ecologische bezinning
09 Mar 2019, 07:04
foto


"In deze veertig dagen willen wij bezinnen op ons leven, zowel als individu en als gemeenschap. Een goede bezinning vraagt dat wij erkennen waar onze zwakheden liggen en hoe die ons hebben geleid tot zonde. Zonde verstaan wij hier als breuk in onze relatie met God, met elkaar en met de rest van de schepping. Paus Franciscus heeft als antwoord op de uitdagingen voor mens en aarde gevraagd om een ecologische bekering. Het menselijk bestaan is gebaseerd op drie fundamentele, nauw met elkaar verbonden relaties: de relatie met God, die met de naaste en die met de aarde." Enkele passages uit Boodschap van de Veertigdagentijd 2019 van bisschop Karel Choennie.

"Volgens de Bijbel zijn deze drie vitale relaties verbroken, niet alleen buiten ons, maar ook in ons. Deze breuk is zonde. De harmonie tussen Schepper, mensheid en heel de schepping is verwoest, omdat wij de pretentie hebben gehad de plaats van God in te nemen." De veertigdagentijd is de voorbereiding op Pasen, het feest van de overwinning op de dood en de machten van de dood.

De synode over de Amazone houdt ons bezig en de drie Guyana’s hebben reeds een eerste evaluatie gemaakt. Voor Suriname zijn de meest in het oog springende problemen: grondenrechten van de Inheemsen en Marrons, bedreiging van de biodiversiteit, de armoede, de corruptie, vervuiling, jeugd en onderwijs. Bij deze en de vele andere problemen die naar voren zijn gebracht kwam iedere keer weer de dringende noodzaak naar voren van een ommekeer in de harten van mensen “in woord en gedachte, in doen en laten,” zoals wij dat bij iedere eucharistieviering trouw belijden. Een bekering in alle aspecten van ons menselijk leven.

In zijn boodschap geeft de bisschop van Paramaribo concrete suggesties over voornemens tot een ecologische bekering om te zetten in daden. Hij stelt dat deze periode die woensdag is begonnen en tot 18 april duurt niet slechts mag blijven als een periode van vasten en bezinning. Deze moet leiden tot een bekering die tastbaar wordt gemaakt.

U kunt de boodschap hier downloaden.
pdf-icon.gif Vastenboodschap_2019.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May