Betere behandeling hiv/aids door nieuwe testen
09 Mar 2019, 10:43
foto
Medisch Wetenschappelijk Instituut (Foto: MWI)


In het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) is thans geavanceerde diagnostiek mogelijk, die medische specialisten in staat stelt om voor elke hiv geïnfecteerde persoon de meest effectieve therapie te kunnen selecteren. Onder leiding van professor Malti Adhin heeft het MWI met succes de complexe, geavanceerde hiv-drug resistentie genotypering opgezet.

Binnen haar leerstoel heeft Adhin, tot dusver al 22 verschillende nieuwe testen geïntroduceerd in Suriname en opgezet op de afdeling Biochemie in het MWI. Het merendeel zijn diagnostische testen, die rechtstreeks dienen ter ondersteuning van de klinische praktijk, zegt het MWI.

De resultaten van de hiv-genotypering, uitgevoerd op patiëntmateriaal, geven een indicatie van de algemene bruikbaarheid van 17 hiv-remmers uit alle drie klassen van geneesmiddelen, welke worden gebruikt in Suriname.

Proteaseremmers bleken nog vrij effectief te zijn in onze huidige setting, maar resistentie tegen de andere twee klassen van Hiv-remmers werd waargenomen in 43% van de patiënten, geeft het MWI aan. Bovendien was in 22% van de patiënten sprake van resistentie tegen twee klassen van remmers en één patiënt vertoonde zelfs resistentie tegen 15 geneesmiddelen in alle drie klassen van hiv-remmers.

Voor elk van de onderzochte personen is een eigen hiv-drug resistentieprofiel gegenereerd, welke door de betrokken medisch specialist gebruikt zal worden bij de vervolgbehandeling om een op maat gesneden combinatietherapie voor te schrijven, waardoor hoge behandelingssuccessen kunnen worden behaald.

De introductie van deze geavanceerde HIV-1 drug resistentie genotypering markeert een sprong voorwaarts in de hiv-zorg en is een aanzienlijke versterking van de nationale laboratoriumcapaciteit. Het ministerie van Volksgezondheid zal, samen met alle stakeholders, nagaan op welke wijze hiv-genotypering moet worden geïntegreerd in het klinisch management van hiv geïnfecteerde patiënten.

Het project voor de hiv-genotypering in Suriname is opgezet op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, dat het Prof. Dr. Paul C. Flu Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) hiertoe heeft benaderd. Er is in dit kader hiv-resistentie onderzoek verricht voor hiv-geïnfecteerde personen, doorverwezen gedurende de projectperiode. De projectactiviteiten werden gefinancierd vanuit de middelen van het HIV/TB Global Fund, meldt het MWI.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May