8 maart: Betere balans in gendergelijkheid (slot)
08 Mar 2019, 19:04
foto


Een samenvatting van de laatste drie aangeboden stukken rond 8 maart, de Internationale Dag van de Vrouw. Helaas hebben wij enkele organisaties moeten teleurstellen door overaanbod. Deze dag wordt aangegrepen om een balans op te maken. Een samenvatting van de artikelen ingezonden door de SDU, BEP en DA'91.

SDU: Vooruitgang op elk gebied
Tegenwoordig zijn er tal van vrouwen die behalve het bekleden van topfuncties, ook nog de zogeheten mannen beroepen en verschillende takken van topsport uitoefenen. Ook in de politiek is de bijdrage van de vrouw niet meer weg te denken. Daarom mogen vrouwen trots zijn dat hun positie aanzienlijk verbeterd. We kunnen met zijn allen wel eens zijn dat de vrouw anno 2019 enorm vooruit is gegaan op verschillende gebieden, stelt de Surinaamse Democratische Unie, met Celsius Waterberg als voorzitter.

Vrouwen hebben tot nu toe heel veel bereikt, maar helaas zijn er in onze wereld nog steeds grote groepen vrouwen die dagelijks onrecht worden aangedaan door discriminatie en geweld. We hoeven niet eens over onze grenzen heen te kijken om ons te realiseren dat anno 2019 vrouwen nog steeds een mindere waardering krijgen binnen bedrijven. Ook door de ongelijke positie in het gezin ten opzichte van de man worden vrouwen bloot gesteld aan allerlei vormen van geweld. Schrijnende vormen van huiselijk geweld waarbij vrouwen het zelfs met de dood moeten bekopen zijn geen uitzondering meer.

Wij van de politieke partij SDU, waarvan het bestuur 80 procent uit vrouwen bestaat, wensen de vrouwen niet alleen te feliciteren met deze dag maar ook nog te ondersteunen in hun oprechte strijd voor een gelijke behandeling binnen onze samenleving, dwars door alle lagen van de bevolking, ongeacht ras/ kleur of positie.

BEP: Elkaar ondersteunen
Wij vrouwen van BEP geloven dat vrouwen elkaar moeten ondersteunen om een gezamenlijk doel te bereiken. Er zijn nog heel wat vrouwen die een heel lage kwaliteit van leven hebben. We moeten als vrouwen dus meer samenwerken om elkaar op te trekken. We voeren nog steeds strijd tegen economische afhankelijkheid, armoede, werkloosheid, discriminatie en seksueel geweld.

Kunt u zich voorstellen dat er vandaag nog vrouwen in armoede leven omdat zij financieel volkomen afhankelijk waren van hun levenspartners die nu hun gezinnen hebben verlaten? Het ergste van de zaak is dat deze vrouwen niet buitenshuis mochten werken omdat hun partners zo jaloers waren, waardoor ze nu zonder een inkomen zitten of een heel lage inkomen hebben.

Vrouwen, blijf niet zitten, maar zoek naar oplossingen voor de situatie waarin u verkeert. Weest sterk en moedig! Wees strijdvaardig. Vecht tegen de situatie die maakt dat je niet vooruitkomt. Kies voor vernieuwing, kies voor verandering.
We leven in een tijd van technologische ontwikkeling. Heel wat vrouwen hebben tegenwoordig ook een telefoon. Vrouwen, gebruik uw mobiele telefoon om nieuwe dingen te leren zodat u wat extra geld kan verdienen, bijvoorbeeld koken en bakken.
Vrouwen, u die uw doel heeft bereikt: 'leave nobody behind': Kijk om u heen. Steek een hand uit naar een vrouw in nood. Bemoedig, onderwijs, totdat die ene vrouw begrijpt dat het anders kan en 'keep going' om te bemoedigen, te onderwijzen en op pad te helpen.

DA'91: Innovatie en technologie
Invulling geven aan de duurzame ontwikkelingsdoelen is voor DA’91 van het hoogste belang. Dit vereist in de veranderende wereld echter dat er de aanpak een transformatie ondergaat, dat er meer gewerkt wordt met geïntegreerde benaderingen en dat nieuwe oplossingen worden ontwikkeld en gepresenteerd. En dit vooral wanneer het aankomt op het bevorderen van gender gelijkheid en de versterking van vrouwen en meisjes. Op dezelfde voet doorgaan zoals dat nu gebeurt, zal niet resulteren in de gewenste 50-50 Planeet tegen 2030.
DA’91 kiest voor een benadering die de ‘business as usual’ abrupt doorbreekt, om zo de structurele barrières weg te maken en te garanderen dat elke vrouw en elk meisje mee doet.

Wij moeten ervoor zorg dragen dat de vele nieuwe mogelijkheden die het resultaat zijn van innovatie en technologie in de hedendaagse wereld ook volledig de ontwikkeling van vrouwen en meisjes ten goede komen. Zowel in de digitale wereld als op de gebieden van wetenschap, toegepaste technologie, wiskunde en planning moeten vrouwen op gelijke voet participeren. Vrouwen moeten hierdoor meer in staat gesteld worden om innovaties te ontwikkelen en te beïnvloeden om die transformatie die noodzakelijk is in onze gemeenschap te bewerkstelligen. Het is heel belangrijk om de ideeën van vrouwen en hun ervaringen even hard van invloed te laten zijn op de verdere ontwikkeling en implementatie van innovatieve processen die onze toekomstige samenleving zullen vormgeven. En dit geldt vanaf mobiel bankieren tot aan internet of things.

DA’91 ziet een bijzondere rol weggelegd voor vrouwelijke leiders binnen het ondernemerschap, innovatieve entrepreneurs, sociale entrepreneurs, activisten voor gendergelijkheid en vrouwen die innovatief bezig zijn. Wij nodigen al deze vrouwen om samen met ons, te onderzoeken en te plannen hoe wij middels innovatief denken en handelen de barrières kunnen verwijderen en de vordering van de gender gelijkheidsproces kunnen versnellen. Wij zijn voorstander van het bevorderen van investeringen in gender-gevoelige sociale systemen en het vernieuwen van onze dienstensector en infrastructuur zodat het ook voldoet aan de behoeften en wensen van onze vrouwen en meisjes.

DA'91 bereidt voor op een nieuwe toekomst waarin innovatie en technologie ongekende mogelijkheden zullen creëren voor vrouwen en meisjes. En wij nodigen alle vrouwen en meisjes uit om een actieve rol te vervullen in het bouwen aan deze nieuwe republiek, een meer inclusief Suriname waar efficiëntere diensten en een duurzame infrastructuur een belangrijk deel van zijn. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor het versneld bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen en gendergelijkheid. Vrouwen en meisjes moeten alle gelegenheid hebben om bij te dragen aan de echte verandering en vormgeven van beleid, diensten en infrastructuur die van invloed zijn op hun leven.
DA’91 is overtuigd dat alleen wanneer vrouwen gelijk en gelijkwaardig participeren en betrokken zijn wij als samenleving in staat zullen zijn om de diepst liggende sociale problemen aan te pakken en de vooruitgang te boeken waar wij allemaal beter van zullen worden, stelt Angelic del Castilho, voorzitter van de politieke organisatie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May