Vruchtrotziekte kan worden teruggedrongen
08 Mar 2019, 21:41
foto
Telers van peper en paprika kampen al jaren met vruchtrot van hun aanplant. (Foto: LVV via NII)


Telers van peper en paprika hebben al zeker twee jaar last van de Anthracnose ziekte oftewel vruchtrot. Het gaat om een schimmelziekte die de peper en paprika-aanplant in elke groeifase kan infecteren. De agressieve schimmel kan 10 tot 80% van de aanplant aantasten. De vruchten vertonen bij aantasting donkere, ingezonken vlekken.

De ziekte is niet makkelijk te bestrijden aangezien de schimmel zich verspreidt via besmet zaad, grond, water en lucht. Eenmaal in de aanplant kan de ziekte, volgens het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, wel onder controle worden gehouden. Via het Nationaal Informatie Instituut laat LVV weten dat bij ontdekking van aangetaste planten, de vruchten en alle aangetaste plantendelen onmiddellijk moeten worden vernietigd.

Bij beplanting moet er gezond plantmateriaal worden gebruikt. In het beheersen van deze ziekte, is een belangrijke rol weggelegd voor een goed drainage en irrigatiesysteem. Door voldoende ruimte tussen de planten te scheppen - betere ventilatie- wordt de ziekte beter beheersbaar.

Voorlichters en onderzoekers van LVV hebben dinsdag enkele peperaanplanten in het district Commewijne bezocht. Ze constateerden dat diverse factoren de schimmelverspreiding bespoedigen, en andere factoren die juist vertragen. De landelijke vochtige klimatologische omstandigheden zijn in ieder geval zeer gunstig voor de groei van de schimmel. De LVV-delegatie heeft de telers adviezen gegeven voor het terugdringen van de ziekte.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May