Venezuela: Stroomonderbrekingen verspreiden zich
08 Mar 2019, 17:13
foto
Duizenden in de Venezolaanse hoofdstad Caracas moesten donderdagmiddag lopen naar huis. (Foto: Reuters)


Scholen en werkplekken in Venezuela zijn gesloten omdat de stroomuitval voor een tweede dag voortduurt. De stroomstoring, die donderdagmiddag begon, werd veroorzaakt door problemen bij een grote waterkrachtcentrale.

De regering van president Nicolás Maduro heeft de oppositie de schuld gegeven en hen beschuldigd van sabotage. De stroompanne komt te midden van toenemende spanningen over de inspanningen van de oppositie - gesteund door de VS en enkele Latijns-Amerikaanse landen - om Maduro van de macht te verwijderen.

Pendelaars in Caracas werden donderdag in de spitsuren gedompeld in bijna volledige duisternis, voordat de stroomuitval zich uitbreidde naar andere gebieden. Door het gebrek aan elektriciteit zijn vluchten omgeleid van het belangrijkste vliegveld in Caracas, waar duizenden arbeiders gedwongen werden naar huis te lopen. De problemen kwamen voort uit de Guri-stuwdam en hadden invloed op het telefoonnetwerk en de metro in Caracas.

Venezuela is voor zijn binnenlandse elektriciteitsvoorziening afhankelijk van zijn enorme hydro-elektrische infrastructuur, in plaats van zijn oliereserves. Maar tientallen jaren van onderinvestering hebben de grote dammen beschadigd en zijn stroomonderbrekingen bijna verworden tot een dagelijkse routine.

Maduro heeft de oppositieleider en de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó ervan beschuldigd een staatsgreep te plegen met de hulp van "VS-imperialisten". Guaidó zei op Twitter dat de black-out een kwestie was van "chaos, bezorgdheid en woede" en een "bewijs van de inefficiëntie van de onwettige bezetter", eraan toevoegend dat "licht zou terugkeren" zodra Maduro van de macht was gehaald.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, deed ook zijn zegje en beschuldigde de "incompetentie van het Maduro-regime".

"Geen eten, geen medicijnen. Nu geen energie. Daarna, geen Maduro," tweette hij.

Black-outs zijn niets nieuws in Venezuela. Volgens critici zijn ze erger geworden sinds de nationalisatie van het elektriciteitsnet in 2007. In 2016 bereikte het probleem zo'n kritiek niveau dat de regering een 60-daagse nationale noodtoestand uitriep.

In een poging om de chronische stroomtekorten in het land een halt toe te roepen, heeft de regering periodiek gecontroleerde black-outs afgedwongen, waarbij ze de stroom maximaal zes uur per keer zouden uitschakelen.

Critici zeggen dat dit lang niet heeft geholpen, maar dat bederfelijk voedsel slecht is geworden en dat de misdaad hoogtij viert. En wanneer ongeplande stroomuitval - zoals de laatste - zich voordoet, geven ambtenaren een aantal externe krachten de schuld.

Minister Luis Motta Dominguez belast met de energievoorziening zei vorig jaar oktober op Instagram dat uitval werd veroorzaakt door "dieren zoals ratten, muizen, slangen, katten, eekhoorns" die op de onderstations van het hydro-elektrische systeem terechtkwamen - voordat hij eraan toevoegde dat "natuurlijk de leguanen zijn inbegrepen".Een paar maanden eerder zei een andere hoge ambtenaar, Lisandro Cabello, dat de stroomuitval werd veroorzaakt door de positie van het land bij de evenaar. Hij zei dat het feit dat "we heel dicht bij de zon staan" Venezuela een intensiever gebruik van de energie heeft dan in andere landen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May