Tuhka-olie van Triogemeenschap op de markt
08 Mar 2019, 23:17
foto


Tuhka-olie wordt sinds deze week gedistribueerd door HEM Suriname en is op geselecteerde verkooppunten verkrijgbaar. Volgens HEM-directeur Irene Spangenthal, is het product van hoge kwaliteit. “Door het te kopen ondersteun je de Triogemeenschap in het verre zuiden, die daardoor een verantwoorde bron van inkomsten heeft.” Het Tuhka-olieproject is in 2016 gestart door Conservation International en de inwoners van het Triodorp Alalapadu.

De olie wordt geproduceerd in Alalapadu en is van grote betekenis voor de toekomst van het dorp. Alalapadu is een inheems dorp in het resort Coeroenie, gelegen in het uiterste zuidwesten van Sipaliwini. Het dorp maakt deel uit van de Triogemeenschap, waar mensen in harmonie leven met de natuur en geloven dat als je voor de natuur zorgt, de natuur altijd voor jou zal zorgen, zegt de marketingafdeling van de HEM.

Loes Trustfull, Development & Communications Manager van Conservation International, zegt dat voor de HEM als distributeur is gekozen vanwege de grote klantenkring, marketing skills en klanten consumentgerichtheid van het bedrijf. Hierdoor worden de afzetmogelijkheden vergroot, geeft zij aan.

Kapitein Shedde van Alalapadu heeft op 14 februari een bezoek gebracht aan de HEM. Bij thuiskomst heeft hij een krutu gehouden voor de gemeenschap, die vervolgens haar goedkeuring heeft uitgesproken voor de HEM als distributeur.

De HEM is heel blij met deze uitbreiding van haar assortiment. Tuhka-olie is een uniek product uit het Amazoneregenwoud: goed voor hoofd, huid en haar. In de omgeving van Alalapadu staat maar liefst 142.000 hectare aan bomen die Brazil-noten, ook wel bekend als paranoten, geven. De bomen behoren tot een van de grootste ter wereld en kunnen 500 jaar en ouder worden. De noot wordt in de lokale taal van de Trio-gemeenschap ‘Tuhka’ genoemd, waarbij de ‘k’ niet wordt uitgesproken. Tuhka olie wordt gewonnen uit deze noot.

Brazil-noten zitten boordevol energie, gezonde vetten en vitamines, antioxidanten en mineralen. De Tuhka olie wordt geperst uit de gedroogde zaden van de Brazil-noten. Omdat de olie zonder verhitting wordt geproduceerd, blijven alle voedingswaarden van de noot behouden. De verkregen olie uit de Brazil-noten wordt verpakt en vervoerd naar Paramaribo. De opbrengst van de verkoop van Tuhka olie gaat naar de dorpsbewoners van Alalapadu en naar het ontwikkelingsfonds van de stichting, dat als doel heeft om het welzijn van de gemeenschap te bevorderen en verhogen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May