President schokt Brazilië met 'gouden douche'-tweet
06 Mar 2019, 16:34
foto
De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, reageert tijdens een persontmoeting met de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó in Brasilia. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, heeft shock en verontwaardiging ontlokt door een video te tweeten waarin de ene man op de andere plaste tijdens zijn de Braziliaanse jaarlijkse straatcarnaval. "Wat is een gouden douche?", tweette Bolsonaro vandaag, nadat hij gisteren een video had geplaatst waarin een bijna volledig ontklede feestganger boven een bushokje kronkelt, met zijn achterste speelt, en dan voorover buigt voordat een andere man op zijn hoofd plast.

"Ik voel me niet op mijn gemak om dit te laten zien, maar ... dit is waarin veel van de straatfeesten in het carnaval van Brazilië zijn veranderd," tweette Bolsonaro. Hij kwam vorig jaar aan de macht in 2018 nadat hij al jaren in het centrum staat van bewogen geschillen met homofobe, vrouwenhaat en racistische opmerkingen.

Het valt nog te bezien of zijn berichten gevolgen voor hem zullen hebben. De linkse wetgever Paulo Teixeira zei op Twitter dat hij officieren van justitie zou vragen om te onderzoeken of Bolsonaro de privacywetgeving had geschonden.

Twitter zei in een verklaring dat schendingen van de inhoudsregels 'onderhevig waren aan gepaste maatregelen', maar weigerden te zeggen of de post een overtreding vormde.

Volgens critici lieten de tweets van Bolsonaro zien dat hij zich meer concentreerde op het opschudden van zijn progressieve critici dan op het bewerkstelligen van consensus in het Congres voor noodzakelijke hervormingen, zoals een herziening van het budgetverruimende pensioenstelsel van het land.

Lokale media zeiden dat de video was opgenomen op een straatfeest, of bloco, in Sao Paulo. De beroemdste carnavalsvieringen van Brazilië vinden plaats in Rio de Janeiro, waar Bolsonaro al bijna drie decennia een federaal congreslid was.

Het carnaval van dit jaar is in toenemende mate gepolitiseerd geraakt na de verkiezing van Bolsonaro en de moord op Rio Marille Franco, een homo en zwarte rechtenactivist in 2018, van wie de moord op 2018 onopgelost blijft.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May