Maduro zweert dolgedraaide minderheid te verslaan
06 Mar 2019, 11:30
foto
De Venezolaanse president Nicolás Maduro houdt een goudstaaf omhoog. (Archieffoto: Reuters)


De Venezolaanse president, Nicolás Maduro, heeft gezworen een "waanzinnige minderheid" te verslaan die hem van de macht wil verwijderen. Als uitdaging naar oppositieleider Juan Guaidó heeft Maduro opgeroepen tot "anti-imperialistische marsen" die zaterdag samen moeten vallen met anti-regeringsprotesten.
De opmerkingen van Maduro waren de eerste sinds Guaidó hem tartte en maandag terugkeerde in het land. Afzonderlijk zei de VS dat het overwoog nieuwe sancties op te leggen om druk op Maduro op te voeren opdat hij zou aftreden.

De Amerikaanse gezant voor Venezuela, Elliott Abrams, zei dat het moeilijk is om een ​​rol te zien voor Maduro bij toekomstige democratische verkiezingen. "Als hij een democratische Venezuela wilde opbouwen, had hij de gelegenheid om dat te doen, maar dat deed hij niet", zei Abrams.

Als hoofd van de door de oppositie geleide Nationale Vergadering, riep Guaidó zich in januari uit tot de interim-president van Venezuela. Hij bestrijdt de herverkiezing van Maduro vorig jaar en heeft die afgedaan als onwettig.

Maduro heeft de oppositie beschuldigd van pogingen tot het organiseren van een staatsgreep met Amerikaanse hulp. Tijdens een herdenkingsdienst voor het zesde overlijdensjaar van zijn voorganger en politieke mentor, Hugo Chávez, zei Maduro: "Terwijl een waanzinnige minderheid doorgaat met haar haat, met haar bitterheid, dat is hun probleem. We zullen geen aandacht schenken aan hen, landgenoten." Voor verzameld militair personeel voegde hij eraan toe: "We gaan hen tegenhouden in hun pad, hun werk, de nationale unie."

"Laat de gekke minderheid doorgaan met hun bitterheid, we zullen ze verslaan, voor Chávez zullen we het doen, voor de grote geschiedenis van het land zullen we het doen."

De politieke crisis in Venezuela werd aangewakkerd door een economische inzinking waarin hyperinflatie salarissen en spaargelden treft, waardoor velen het land ontvluchten. Het land kampt ook met chronische tekorten aan basisproducten, waaronder voedsel en medicijnen.

Terwijl de internationale druk op de president gestaag is toegenomen heeft de heer Maduro alle oproepen om af te treden afgewezen. Meer dan 50 landen, waaronder de VS en de meeste Latijns-Amerikaanse landen, hebben Guaidó erkend als interim-leider van Venezuela.

Gesteund door China en Rusland, zegt Maduro dat hij de enige legitieme president is. Zijn oproep tot demonstraties op zaterdag vormt het toneel voor meer confrontatie met Guaidó. Gezien het potentieel voor schermutselingen zullen de autoriteiten ongetwijfeld proberen de twee kanten goed uit elkaar te houden, zegt BBC correspondent Will Grant uit Caracas.

Guaidó arriveerde maandag -ondanks de dreiging van arrestatie- in de hoofdstad Caracas. Het Hooggerechtshof had hem een reisverbod opgelegd, die hij negeerde en het land toch verliet. Hij bezocht verschillende Latijns-Amerikaanse landen om te lobbyen voor internationale hulp. In gesprekken met openbare vakbonden op dinsdag, heeft hij gezworen om stakingen te houden om de regering te laten vallen. "Ze dachten dat de druk al maximaal was ... Ze weten maar beter dat de druk amper is begonnen."

'Gouden gesprekken'
In een afzonderlijke ontwikkeling heeft Guaidó aan de Amerikaanse Citibank om 120 dagen uitstel gevraagd voor de geplande terugkoop van goud van Venezuela. De regering van Maduro had het goud in 2015 als onderpand voor een lening had aangeboden, meldt Reuters.

De regering van Maduro heeft gezegd dat zij het goud zal opgeven als ze de lening deze maand -maart- niet kan afbetalen. De adviseurs van Guaidó hebben Citibank-functionarissen ontmoet om hen te vragen af ​​te zien van de toezegging van de regering Maduro. Citibank heeft hier geen commentaar op gegeven.

Het gemelde verzoek wordt gezien als de strategie van Guaidó om de buitenlandse activa van Venezuela te beschermen en te voorkomen dat de regering van Maduro goudreserves verkoopt om de broodnodige valuta op te brengen. De overheid lijkt de sancties te lijden onder de sancties die de VS haar oplegt. Reuters meldde vorige week dat de overheid acht ton goud van de centrale bank van Venezuela had meegenomen om het in het buitenland te verkopen om geld in te zamelen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May