Eerste Lamellaire hoornvliestransplantaties in AZP
06 Mar 2019, 00:53
foto
Cindy Forster-Pawiroredjo geassisteerd door Tom van Goor tijdens de operatie in AZP.


De eerste vijf lamellaire hoornvliestransplantaties zijn onlangs verricht in Suriname. Bij dit type transplantaties worden niet alle lagen van het hoornvlies vervangen, maar slechts de flinterdunne aangedane binnenste laag. Met deze operaties heeft het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP) een belangrijke stap gezet in het verder verhogen van de kwaliteit van de oogheelkundige zorg in Suriname, zegt Jerrel Pawiroredjo, hoofd Suriname Eye Center.

Voordelen van deze techniek zijn dat de genezing sneller en de kans op afstoting kleiner is en er zijn geen hechtingen nodig om het donor hoornvlies op zijn plek te houden, merkt Pawiroredjo op. De operaties zijn verricht door oogarts Cindy Forster-Pawiroredjo met ondersteuning van Tom van Goor oogarts en hoornvlies specialist uit het Oogziekenhuis Rotterdam.

In september 2016 was het Suriname Eye Center reeds gestart met het uitvoeren van de eerste totale hoornvliestransplantaties. Al deze ingrepen zijn mogelijk gemaakt door een donatie van de Kirpalani Foundation. Bij de totale hoornvlies transplantaties wordt het gehele hoornvlies van de patiënt vervangen door een hoornvlies van een (overleden) donor.

Alle donor hoornvliezen en delen daarvan zijn afkomstig uit de Verenigde Staten van Amerika en worden volgens hoge standaarden geselecteerd. Voorheen werden patiënten uitgezonden naar het buitenland voor deze dure en ingewikkelde operaties. Tegenwoordig kunnen de patiënten in eigen land voor een fractie van de buitenlandse kosten én in eigen omgeving geholpen worden, merkt Pawiroredjo op.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May