8 maart: Betere balans in gendergelijkheid (1)
08 Mar 2019, 00:00
foto


Het is vandaag 8 maart, Internationale Dag van de Vrouw. Zoals elk jaar weer rond deze dag regent het van aangeboden artikelen. De politieke organisaties staan stil bij de genderongelijkheid die er nog steeds is. In de leidinggevende posities over de gehele linie zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Het thema is ‘Heldinnen voor een betere balans en gendergelijkheid’. Er wordt waardering gevraagd voor de heldinnen. Starnieuws maakt een samenvatting van de artikelen ingezonden door SPA, HVB en ABOP.

SPA: Meer beleidsacties nodig
De Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) vraagt de samenleving om meer harmonie en gender evenwichtige ontwikkelingen op elk gebied te bevorderen. Er zullen meer acties in maatschappelijke organisaties, gemeenschappen, de werkplek en op het politiek bestuurlijk niveau ondernomen moeten worden voor het bereiken van een samenleving waar vrouwen economisch, sociaal, politiek en cultureel als volwaardige individuen erkend worden en sociaal niet worden uitgesloten. De strijd tegen discriminatie en de opheffing van alle vormen van onderdrukking van de vrouw is nog volop in gang.

De SPA vrouwen vragen waardering voor alle heldinnen, die onder zware sociale economische en politieke druk een balans weten te vinden in het overleven en de uitdagingen van het dagelijkse leven. Hoewel in Suriname op wetgevingsgebied veel verbeterd en bekrachtigd is, vrouwen en jonge meisjes meer toegang hebben tot onderwijs en gezondheidszorg, zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in management- en besluitvormingsposities. Er moeten nog veel beleidsacties ontwikkeld worden voor de versterking van vrouwen en hun economische weerbaarheid. Vrouwen en meisjes zijn vandaag de dag armer dan 10 jaar geleden. Hun koopkracht is met meer dan 300% afgenomen en de toegang tot goed onderwijs, goede gezondheidszorg, werkgelegenheid en huisvesting is onzeker. Op weg naar de verkiezingen van 2020, zal het motto Leaving no one behind, particularly women and girls, de verkiezingsagenda en richting van politieke partijen moeten bepalen.

HVB: Kwaliteiten leiders
De Hervormings- en Vernieuwings Beweging (HVB) heeft een lezing gehouden met Emmy Hart, Ethel Pengel en Karin Refos als sprekers. Zij gaven antwoord op de vraag Worden leiders geboren of gevormd? Hart is door haar omgeving als een leider bestempeld, terwijl zij niet daarin geloofde. Vandaag staat zij aan top bij Stichting Rumas en wordt alom gewaardeerd voor haar inzet. Zij wordt geroemd vanwege haar skills om vroege schoolverlaters een platform te bieden. Voor haar zijn de leiderskwaliteiten: het liefst in de taal die de doelgroep verstaat, alert blijven, aan jezelf zeggen 'ik kan het', niet sjouwen met bagage uit het verleden die een negatieve impact kunnen hebben op het heden. Leiders worden gevormd, is haar conclusie.

Ethel Pengel is al 36 jaar drager van het virus dat aids veroorzaakt. Zij heeft met wilskracht dit onderwerp redelijk uit de taboesfeer weten te halen. Ze voegde aan het rijtje van Hart toe vastberadenheid, geloof hebben dat zaken lukken, positief denken, gedurfde beslissingen willen nemen, informatie omzetten in daden en leren vergeven.

Karin Refos, senior communicatiespecialist vindt dat het gaat om jezelf. Haar lezing concentreerde zich voornamelijk op, 'Ethisch persoonlijk leiderschap'. Duidelijkheid hebben in wat je wel of niet doet. Leiders moeten ambities hebben. Ook het gedrag en de attitude is belangrijk. De HVB blikt terug op een succesvolle activiteit. De eigen heldinnen, vrouwen die in de organisatie op basis van de partijidealen een bijdrage leveren aan een sociaal rechtvaardige samenleving, zullen op gepaste wijze geëerd worden.

ABOP: Hulde aan de vrouw
Bij de ABOP bestaat een stijgende trend van vrouwen die op sleutelplekken participeren. De partij zegt kansen aan vrouwen te geven om in leiderschapsrollen te geraken. De partij erkent dat de vrouw een belangrijke schakel binnen de Surinaamse politiek moet zijn. Dit is aan de ABOP-fractie te zien waar twee van de vijf leden vrouw zijn (40%). In 2020 gaat ABOP ervoor om evenveel mannen als vrouwen op de lijst te hebben. Dit streven heeft als doel de ondervertegenwoordiging van de vrouw in de Surinaamse politiek tegen te gaan.

Op deze internationale vrouwendag gaan wij het niet over de slechte situatie in het land hebben. Vandaag willen wij namens de ABOP-vrouwenraad een ode aan de Surinaamse vrouw met u delen: De Vrouw is werkelijk ongelooflijk. Vrouwen hebben krachten die mannen doen verbazen. Zij doorstaan ontberingen en dragen lasten, maar houden vast aan geluk, liefde en vreugde. Ze glimlachen wanneer ze willen schreeuwen. Ze zingen wanneer ze willen huilen. Ze huilen als ze blij zijn en lachen als ze nerveus zijn. Ze vechten voor datgene waar ze in geloven. Verzetten zich tegen onrechtvaardigheid. Ze accepteren geen 'nee' als ze geloven dat er een betere oplossing is. Ze nemen minder, opdat hun familie meer heeft. Ze begeleiden een bange vriend(in) naar de dokter. Hun liefde is onvoorwaardelijk. Ze huilen wanneer hun kinderen zichzelf overtreffen en juichen als hun vrienden in de prijzen vallen. Ze zijn blij met het nieuws van een geboorte of huwelijk. Hun hart breekt als een vriend(in) sterft.

Ze betreuren het verlies van een familielid, maar blijven sterk wanneer ze denken dat er niet genoeg kracht over is. Ze weten dat een knuffel en een kus helpt om een gebroken hart te helen. Vrouwen zijn er in alle maten, kleuren en vormen. Ze rijden, vliegen, lopen, rennen of mailen om te laten zien hoeveel ze om je geven. Het hart van de vrouw zorgt ervoor dat de aarde blijft draaien. Zij brengen vreugde en hoop. Zij bezitten compassie en idealen. Zij ondersteunen familie en vrienden. Vrouwen leven om alles te geven. Vergeet niet om hen zo nu en dan te herinneren hoe fantastisch ze zijn; want vrouwen maken vaak een fout: Ze vergeten nog weleens aan zichzelf te denken!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May