Oppositieleider Juan Guaidó terug in Venezuela
05 Mar 2019, 12:26
foto
Oppositieleider Juan Guaidó vertelde na terugkeer in Venezuela dat de commandostructuur is gebroken. (Foto: Reuters)


Oppositieleider Juan Guaidó die zich tot interim-president van Venezuela heeft benoemd, is terug in de hoofdstad Caracas. Duizenden aanhangers hebben zijn terugkeer in het land verwelkomd.

Guaidó wordt geconfronteerd met arrestatie nadat hij het reisverbod van het Hooggerechtshof heeft getrotseerd om het land te verlaten en te lobbyen voor internationale hulp. "Ze hebben ons bedreigd en hier zijn we, gereed om te strijden voor Venezuela," vertelde hij een enorme menigte.

Guaidó heeft president Nicolás Maduro opgeroepen om af te treden. De twee mannen zitten al meer dan een maand op gespannen voet met elkaar. Guaidó is de voorzitter van de door de oppositie geleide Nationale Vergadering. Hij heeft zich met de grondwet in hand uitgeroepen toe interim-president. Hij vindt dat de herverkiezing van Maduro in mei 2018 onwettig is. Intussen hebben meer dan 50 landen Guaidó erkend als president van Venezuela. Maduro, die wordt gesteund door China, Rusland en Cuba, houdt vol dat hij de enige legitieme president is.

De politieke crisis in Venezuela werd aangewakkerd door een economische inzinking waarin hyperinflatie salarissen en spaargelden treft, waardoor velen het land ontvluchten.

Guaidó werd op de Simón Bolivar International-luchthaven ontvangen door diplomaten uit de VS en EU-landen en een menigte supporters die "Guaidó, Guaidó" en "Yes we can" scandeerden. Vergezeld door zijn vrouw reisde Guaido vervolgens naar een laan in het oostelijk district Las Mercedes in Caracas om een ​​anti-regeringsdemonstratie toe te spreken. Toen hij uitlandig was, gebruikte hij sociale media om zijn aanhangers aan te moedigen zich te verzamelen.

Nadat hij had gezegd dat hij vóór zijn terugkeer was bedreigd met "de gevangenis en de dood", zei Guaidó dat hij goed was behandeld bij zijn aankomst op de luchthaven. Hij zei dat immigratieambtenaren hem zelfs begroetten op de luchthaven met de woorden "welkom, president".

"Het is duidelijk dat na de bedreigingen iemand geen bevelen opvolgde. Velen volgden die niet. De commandostructuur [in de veiligheidstroepen van de regering] is gebroken", vertelde hij de menigte. Hij spoorde aan tot landelijke protesten zaterdag.

"Zaterdag gaan we opnieuw op straat, heel Venezuela keert terug naar de straat, besloten en vastberaden om te mobiliseren op zoek naar zijn vrijheid. We zullen geen seconde rusten tot de vrijheid is bereikt."

En hij bracht hulde aan degenen die tijdens gevechten aan de grens tussen Brazilië en Venezuela zijn omgekomen toen het Venezolaanse leger een poging om hulpgoederen het land binnen te brengen, blokkeerde.

Arrestatie van Guaidó zou een enorme chaos veroorzaken. Kort vóór zijn terugkeer maandag waarschuwde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence Maduro, dat geen enkel dreigement tegen Guaidó "zal worden getolereerd en snel zal worden beantwoord".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, herhaalde deze opvatting later in een verklaring. Hij feliciteerde Guaidó met zijn "succesvolle diplomatieke inspanningen in de regio en zijn veilige terugkeer naar Venezuela."

"De Verenigde Staten en vrijheidslievende landen over de hele wereld staan ​​met interim-president Guaidó, de Nationale Assemblee en alle democratische krachten, terwijl ze werken aan het vestigen van vrije en eerlijke verkiezingen die de democratie aan Venezuela zullen teruggeven," voegde hij eraan toe.

"De internationale gemeenschap moet zich verenigen en aandringen op het einde van Maduro's wrede regime en het vreedzame herstel van de democratie in Venezuela."

Federica Mogherini, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, zei dat elke maatregel die de vrijheid, veiligheid of persoonlijke integriteit van de Guaidó in gevaar zou brengen, een grote escalatie van spanningen zou betekenen.

Diplomaten van de Lima-groep, een blok van 14 Westerse landen dat is opgericht om de Venezolaanse crisis aan te pakken, heeft gezegd dat er "serieuze en geloofwaardige bedreigingen" zijn geweest tegen het leven van Guaidó. Het zei dat "elke gewelddadige actie tegen Guaidó, zijn vrouw of familie" zou worden beantwoord door alle "wettelijke en politieke mechanismen".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May