Filipijnse politie vindt 1.500 getapete schildpadden
04 Mar 2019, 17:13
foto
De reptielen, gevonden in verlaten bagage, waren individueel in ductape gewikkeld.(Foto's: Bureau of Customs NAIA)


De Filipijnse politie heeft meer dan 1.500 levende zee- en landschildpadden onderschept op de luchthaven van Manila. De dieren waren in ductape gewikkeld.

De reptielen zijn gevonden in vier koffers die waren achtergelaten op de luchthaven. De waarde van de dieren op de markt is zo'n US$87.000. De vangst volgt op World Wildlife Day 2019 op 3 maart. Het thema van WWF 2019 is Life below water: For people and planet, waarbij de onderwaterwereld wordt belicht. Zeeschildpadden maken deel uit van het onderwaterleven.

De politie gelooft dat de tassen zijn achtergelaten nadat de koerier er achter was gekomen dat er strenge straffen gelden voor de illegale handel in wilde dieren. Wie betrapt wordt, kan twee jaar celstraf krijgen en een boete van ongeveer US$ 4.000.

In totaal zijn gisteren 1.529 schildpadden van verschillende soorten gevonden in vier stuks niet opgeëiste bagage in de aankomsthal van Ninoy Aquino International Airport. Sommige van de dieren waren van het Sulcata-schildpadsoort - dat als kwetsbaar staat op de rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN. De Roodwangschildpad bevond zich tussen de gevonden reptielen.

Volgens het Bureau of Customs zijn de reptielen achtergelaten door een Filipijnse passagier die aan boord was van een vlucht van Philippine Airlines vanuit Hong Kong. Het zei dat de passagier de bagage had kunnen achterlaten nadat hij "op de hoogte was gesteld van de waakzaamheid ... tegen de illegale handel in wilde dieren en de straffen die daarop staan".

De dieren zijn nu overgedragen aan de Wildlife Traffic Monitoring Unit.
Schildpadden worden vaak als exotische huisdieren gehouden, maar ze worden soms ook gebruikt in de traditionele geneeskunde of dienen als een delicatesse in delen van Azië. Hun vlees wordt door sommigen beschouwd als een afrodisiacum, terwijl de botten worden vermalen tot poeder voor gebruik in de geneeskunde.

Vorige week werden 3.300 varkensneusschildpadden per boot naar Maleisië gesmokkeld.Het lukte de Maritieme autoriteiten van Maleisië om de lading te onderscheppen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May