Positieve resultaten onderzoek naar exotische oliën
05 Mar 2019, 05:57
foto
De productie van exotische oliën biedt goede perspectieven. De onderzoeksresultaten van de studie zijn gepresenteerd in Saramacca. (Foto: NII)


De Universiteit van Berkeley (VS) heeft een onderzoek gedaan naar productie van olie uit awara, amana, krappa, maripa en de brazilnoot. Dit onderzoek is gericht op de economische ontwikkeling van het binnenland. Het resultaat biedt goede perspectieven. Het idee om via duurzame projecten de ontwikkelingsperspectieven van de gemeenschappen in het binnenland te verbeteren, leeft al bijna 3 jaren, zegt minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO).

De presentatie van de resultaten van het onderzoek naar de perspectieven van ‘exotische essentiële oliën' vond de afgelopen week plaats in de multifunctionele vergaderzaal van het commissariaat Saramacca. De perspectieven van deze branche hebben volgens de minister als belangrijk resultaat: het creëren van werkgelegenheid in de gebieden. De plaatselijke bevolking wordt daardoor minder afhankelijk van de overheid, laat Dikan optekenen via het Nationaal Informatie Instituut.

Dikan zei ook dat er een beroep is gedaan op multinationals om een bijdrage te leveren en dat er strategische partnerschappen zijn gesloten. Het doel is om een financiële bijdragen te bewerkstelligen voor de beoogde projecten. De presentatie was georganiseerd door het ministerie in samenwerking met Natural Bio Products Suriname (NBPS) en Green Survivat.

Directeur Ruud Souverein van NBPS liet tijdens zijn presentatie weten veel potentie te zien in de productie van deze oliën. Suriname zou volgens hem op termijn maar liefst US$ 2,5 miljard kunnen verdienen. Ook kan de sector voor bijna 40.000 banen zorgen. NBPS heeft van 2017 tot en met 2018 een proefproject gedraaid in het district Sipalawini, met name in Goejaba. De focus was daarbij gericht op het proces rond de productie van exotische oliën. De bedoeling is dit project ook uit te voeren in vijf andere dorpen, te weten: Nieuw Aurora, Pokigron, Santigron, Loka Loka en Langatabiki. De dorpsgemeenschappen zullen begeleid worden in de productie van ruwe olie.

De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd aan vertegenwoordigers van zowel diverse mijnbouwbedrijven en multinationals als districtscommissarissen en andere functionarissen. Een van de doelen van de presentatie is om ondernemingen bereid te vinden te willen investeren in de gemeenschappen, zodat zij hun productie- en verdiencapaciteit kunnen vergroten. De vertegenwoordigers van de bedrijven hebben aan het einde ook een demonstratie gekregen van de productie van de verschillende oliën.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May