Klimaatsverandering rode draad regionale ACP-EU vergadering
01 Mar 2019, 00:00
foto
De parlementariërs uit de regio met toppers uit Suriname. De tweedaagse 17e ACP-EU gezamenlijke parlementaire vergadering is donderdag geopend. (Foto: René Gompers)


Dialoog, samenwerken, integratie, klimaatsverandering en handel. Deze punten worden door haast elke spreker benadrukt bij de opening van de 17e ACP-EU Joint Parliamentary Assembly. De regionale vergadering van parlementsleden uit Europa, Afrika, het Caribisch Gebied en Pacifische landen, is door Assembleevoorzitter Jenny Geerlings-Simons geopend donderdag. De bijeenkomst wordt in de Kamer van Koophandel en Fabrieken gehouden en duurt twee dagen.

ACP-EU Joint Parliamentary Assembly houdt voor de tweede keer een vergadering in Suriname. Er staan een aantal onderwerpen op het programma deelt commissievoorzitter tevens vaste vertegenwoordiger bij ACP/EU, André Misiekaba, mee. Maar hij benadrukt het belang van de handel tussen de lidstaten en klimaatsverandering, de gevolgen daarvan en de te nemen maatregelen om te overleven. Simons en de co-presidenten van de parlementaire organisatie, Joseph Owona Kono en Javier Nart, hebben in hun spreekbeurten de twee punten nog eens benadrukt.

Het komt erop neer dat het meer dan hoogtijd is om maatregelen te treffen, om beschermende projecten uit te voeren als de kleinere landen de klimaatsverandering willen overleven. De grote landen, “the biggest polluters” zoals Misiekaba aangeeft, moeten ook hun bijdrage leveren. “They must put money on the table now” zodat de beboste gebieden de “longen van de aarde blijven.” Suriname is tot nog toe het groenste land in de wereld en wil die positie graag behouden, geven Misiekaba en Simons aan.

Owona Kono merkt op dat de samenwerking tussen de lidlanden beter moet worden. Integratie is essentieel voor de ontwikkeling van al de lidstaten. Niet alleen op economisch gebied benadrukt de co-president. Hij voegt toe dat de betrokkenheid van de parlementariërs en ministers groter moet worden om bepaalde doelen te bereiken en om oplossingen te brengen voor problemen die zich in de regio's voordoen.

Co-president Nart benadrukt net als zijn collega's het belang van het naleven van de overeenkomsten die getekend zijn. Voorzitter Simons merkt op dat er al harde tijden zijn aangebroken als gevolg van landen die uit bepaalde overeenkomsten stappen. De kleinere landen zijn afhankelijk van de grotere voor bijvoorbeeld hun ontwikkeling of het bewaren van de vrede. Klimaatverandering en de maatregelen om de gevolgen draaglijk te maken, en om erger te voorkomen, moet bespreekbaar blijven benadrukt Simons. Daarnaast zal er beleid moeten komen om de ontwikkeling van een natie en hun burgers, duurzaam te maken.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May