Biharie: Rechter heeft 2 weken nodig voor vonnis
28 Feb 2019, 10:56
foto
Anand Biharie staat journalisten te woord bij het kantongerecht aan de Grote Combéweg. (Foto: Raoul Lith)


Rechter Alida Johanns heeft twee weken nodig om vonnis te kunnen vellen over het kort geding aanhangig gemaakt door Anand Biharie van de Stichting Centre for Public Affairs Suriname. Vandaag is de zaak om de betaling van rij- en voertuigenbelasting op te schorten in behandeling genomen. De Staat moet op 7 maart reageren, waarna de stichting op 11 maart aan de beurt komt. Hierop heeft de Staat de ruimte om op 13 maart voor de tweede keer in te gaan. Dan zal de rechter bepalen wanneer de uitspraak zal worden gedaan.

De betalingsverplichting van de rij- en voertuigenbelasting gaat per 1 maart in. De regering had uitstel van betaling verleend van twee maanden. Biharie zegt in gesprek met journalisten dat hij rekening gehouden had ermee dat er niet gelijk uitspraak zou komen. Daarom heeft hij president Desi Bouterse in een verzoekschrift gevraagd om de betalingsverplichting op te schorten totdat de uitspraak van de rechter is gedaan in deze zaak. Hij heeft nog geen reactie gekregen.

Intussen hebben volgens Biharie bijkans 20.000 mensen bezwaar aangetekend tegen de betaling van de belasting. Zij kunnen niet beboet worden door de politie omdat ze kunnen aantonen dat ze bezwaar ingediend hebben bij de belastingdienst. De automobilisten moeten wel een kopie bij zich houden van het bezwaarschrift.

Intussen heeft de politie Public Relations bekendgemaakt dat de uitvoering van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting 2018 ingaande 1 maart 2019 van kracht zal worden. Politieambtenaren zullen dan aanvangen met stringent erop toe te zien dat de wet in kwestie wordt nageleefd. Overtreders van deze wet zullen gesanctioneerd worden. De politie heeft verder geen details gegeven over hoe er precies opgetreden zal worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May