Nicaragua laat tientallen gevangenen vrij
27 Feb 2019, 21:01
foto
Minibussen met gevangenen verlieten vanochtend vroeg verschillende gevangenissen. (Foto: Reuters)


Tientallen Nicaraguanen die gevangen waren gezet voor deelname aan anti-overheidsprotesten zijn vrijgelaten, zegt een mensenrechtenorganisatie. Het aantal vrijgelatenen is nog niet duidelijk, maar getuigen zeiden dat minibussen met gevangenen een aantal gevangenissen hebben verlaten.

De handeling komt slechts enkele uren voordat de gesprekken tussen de regering en een overkoepelende oppositiegroep worden hervat. De gesprekken waren in juni tot stilstand gekomen door een hardhandig optreden tegen anti-overheidsprotesten waarbij meer dan 300 mensen om het leven kwamen.

De protesten begonnen in april en duurden maanden voordat ze uiteenvielen, nadat meer dan 700 mensen werden gearresteerd. Een mensenrechtengroep zegt dat meer dan 600 van hen opgesloten zitten.

De vrijlating begon in de vroege ochtend met een aantal gevangenen die het volkslied zongen toen hen werd verteld dat ze naar huis mochten. Een gerechtelijke bron vertelde de lokale media dat tussen de 100 en 150 uit de gevangenis zouden worden overgebracht naar huisarrest.

Ondertussen zijn leden van de overkoepelende oppositiegroep Civic Alliance gearriveerd voor gesprekken over hoe een einde te maken aan de politieke crisis.
Voorafgaand aan de bijeenkomst zeiden ze dat hun belangrijkste eis was dat al degenen die waren gearresteerd tijdens de protesten, zouden worden vrijgelaten.

Valeska Valle, een lid van een studentengroep en een van de vertegenwoordigers van de oppositie tijdens de gesprekken, zei dat ze de beweging van vandaag verwelkomden als een positief teken, maar dat het niet ver genoeg ging. "Ze zijn onder huisarrest geplaatst, we willen aandringen op hun vrijheid", zei ze.

De crisis begon voor het eerst in april, toen demonstraties tegen veranderingen in het socialezekerheidsstelsel van het land verbreed werden in oproepen tot het aftreden van president Daniel Ortega, die de afgelopen 12 jaar aan de macht is geweest.

De gesprekken om een ​​oplossing voor de crisis te vinden, werden zeven maanden geleden verbroken nadat president Daniel Ortega vervroegde verkiezingen had uitgesloten, wat de voornaamste eis van de oppositie was geweest.

Sindsdien zijn honderden mensen gevangen gezet en hebben activisten van de oppositie gesproken over "vervolging" en "de ernstigste crisis in generaties" voor de mensenrechten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May