Biharie hoopt op uitspraak schorsen rij- en voertuigenbelasting
28 Feb 2019, 00:54
foto
Duizenden bezwaarschriften worden ingediend tegen de invoering van de Rij- en Voertuigenbelasting.


Anand Biharie hoopt dat er vandaag nog uitspraak komt in het kort geding dat aanhangig is gemaakt tegen de Staat. Vandaag is de laatste dag waarop houders van voertuigen rij- en voertuigenbelasting kunnen betalen. Aan de rechter wordt gevraagd de rechtswerking van deze belasting te schorsen. Als de eis wordt toegewezen hoeven burgers geen rij- en voertuigenbelasting te betalen, omdat de wet dan voorlopig niet zou gelden.

Naast het kort geding heeft Biharie ook een verzoek ingediend bij president Desi Bouterse. Hem wordt gevraagd door de Stichting Centre for Public Affairs Suriname, om de rechtswerking van de wet Rij- en Voertuigenbelasting te schorsen. Dit, totdat de rechter een oordeel heeft geveld. De president wordt gevraagd om via het Nationaal Informatie Instituut het besluit tot schorsing van de wet bekend te maken aan de burgers. Er is nog geen reactie gekomen van de president.

Intussen zijn ook honderden bezwaarschriften ingediend tegen de invoering van de Rij- en Voertuigenbelasting. Biharie zegt dat het gaat om ruim 9000 bezwaarschriften. Mensen geven aan de Belastingdienst aan dat zij bezwaar hebben om de belasting te betalen.

Biharie zegt aan Starnieuws dat hij verwacht dat de zaak vandaag tot uitspraak komt. Het gaat om een urgent karakter. Hij hoopt niet dat de regering uitstel zal vragen. Dat is ook een reden om een verzoekschrift te richten aan de president.

"De Wet Rij- en Voertuigenbelasting is strijdig met het zorgvuldigheidsbeginsel. Immers, zeer opzichtig in strijd met de door u als regeringsleider verkondigde voorgenomen beleid van 'tering naar de nering te zetten'. De rechtsgevolgen van de Wet RVB betekenen een schending van de beschermde belangen van de burgers van Suriname zoals is voorzien in de grond- en mensenrechtelijke bepalingen," schrijft Biharie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May