VS treft nieuwe sancties tegen Venezuela na grensbotsingen
26 Feb 2019, 12:40
foto
President Nicolas Maduro wuift met een Venezolaanse vlag tijdens een demonstratie van zijn aanhangers in Caracas. (Foto's: Reuters)


De Verenigde Staten heeft maandag nieuwe sancties getroffen tegen de Venezolaanse regering. Hij heeft zijn bondgenoten opgeroepen om de bezittingen van het staatsoliebedrijf PDVSA te bevriezen. De nieuwe sancties en de oproep van de VS volgt op het dodelijk geweld in het weekend toen Venezolaanse veiligheidstroepen de humanitaire hulp blokkeerden het land binnen te brengen.

De regering Trump heeft haar drukcampagne ook opgevoerd bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, met het verzoek om de situatie in Venezuela te bespreken. Dat volgde op de waarschuwing van de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken dat er "ernstige bedreigingen voor het leven" van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido waren.

De sancties van het Amerikaanse ministerie van Financiën werden opgelegd aan vier Venezolaanse staatsgouverneurs die banden hadden met de regering van president Nicolas Maduro. Alle activa die zij in beheer hadden in de VS zijn geblokkeerd.

De nieuwe sancties werden aangekondigd in Bogota toen de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en Guaido een ontmoeting hadden met leden van de Lima-groep, een blok van landen van Argentinië tot Canada die zich inzetten voor een vreedzame oplossing van de politieke en economische crisis in Venezuela.

Pence zei dat de VS Guaido zou blijven steunen tot de vrijheid hersteld was. Hij riep alle landen van de Lima-groep op om de bezittingen van PDVSA onmiddellijk te bevriezen en eigendommen van Venezolaanse bezittingen in hun land over te dragen van Maduro's 'handlangers' naar de 'aankomende' regering van Guaido. Hij zei ook dat er zwaardere maatregelen tegen het OPEC-lid zouden komen.

"In de komende dagen zal de Verenigde Staten nog strengere sancties bekendmaken tegen de corrupte financiële netwerken van het regime," zei Pence. "We zullen met jullie samenwerken om elke laatste dollar te vinden die ze hebben gestolen en werken om het aan Venezuela terug te geven."

Terwijl de dag een verenigd regionaal front tegen Maduro presenteerde, die op grote schaal wordt beschuldigd van het aan de macht komen door frauduleuze verkiezingen, was er geen duidelijk teken dat de nieuwste maatregelen zouden helpen hem af te zetten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May