Luchtaanvallen India gericht op militanten in Pakistan
26 Feb 2019, 10:36
foto


India heeft luchtaanvallen uitgevoerd tegen militanten op Pakistaans grondgebied. De actie is een grote escalatie van de spanningen tussen de twee landen. De regering zei dat aanvallen gericht waren op een trainingskamp van de Jaish-e-Mohammad (JeM) -groep in Balakot. Pakistan zei dat de aanvallen een leeg gebied raken, maar heeft gezworen te reageren op de actie.

De betrekkingen tussen de met kernwapens bewapende buren zijn gespannen sinds een zelfmoordaanslag eerder deze maand. Bij die aanslag werden meer dan 40 Indiase militairen gedood. Het was de dodelijkste aanval in decennia op Indiase troepen in Kashmir.

India beschuldigt Pakistan ervan dat het toestaat ​​dat militante groepen op zijn grondgebied opereren. Ook zouden Pakistaanse veiligheidsagentschappen volgens New Delhi een rol hebben gespeeld in de aanval van 14 februari. De aanslag is opgeëist door JeM. Pakistan ontkent elke rol en zegt dat het geen veilige haven biedt aan militanten.

De luchtaanvallen vandaag zijn de eerste die zijn uitgevoerd over de controlestrook - de de facto grens die het door India bestuurde Kashmir scheidt van het door Pakistan bestuurde Kasjmir. De controlestrook in sinds een oorlog tussen de twee landen in 1971 ingesteld.

Balakot ligt in de noordwestelijke provincie Khyber Pakhtunkhwa in Pakistan. Bewoners daar vertelden de BBC dat ze werden gewekt door luide explosies. Pakistan veroordeelde de actie en zei dat het zou reageren "op zijn tijd en plaats".

Reactie India
De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Vijay Gokhale, vertelde op een persconferentie dat de aanvallen een "groot aantal" militanten hadden gedood, inclusief commandanten. Er zouden geen burgerslachtoffers zijn gevallen. "Er was geloofwaardige informatie ontvangen dat JeM meer zelfmoordaanslagen in India plande, en in het licht van dreigend gevaar was een preventieve aanval absoluut noodzakelijk."

De Indiase premier Narendra Modi maakt vandaag tijdens een politieke bijeenkomst in Rajastan niet meteen melding van de luchtaanvallen. Maar hij merkte tegen juichende menigten op: "Ik begrijp uw enthousiasme en uw energie. Vandaag is een dag dat we buigen voor onze helden." India zal tegen het einde van mei verkiezingen houden.

Reactie Pakistan
De Pakistaanse woordvoerder generaal-majoor Asif Ghafoor zei dat de aanvallen geen slachtoffers hebben gemaakt. Hij twitterde dat de Pakistaanse straaljagers de Indiase vliegtuigen dwongen tot een "haastige terugtrekking" waardoor hun lading ze hun lading in een open gebied lieten vallen.

De Pakistaanse premier Imran Khan belegde later een spoedvergadering van nationale veiligheidsfunctionarissen en veroordeelde het 'onverantwoordelijk Indiaas beleid'.

"Opnieuw heeft [de] Indiase regering haar toevlucht genomen tot een egoïstische, roekeloze en fictieve claim", stond in een verklaring die na de vergadering werd uitgegeven. "Deze actie is gedaan voor binnenlandse consumptie, omdat ze zich in een verkiezingsklimaat bevindt, waardoor regionale vrede en stabiliteit een groot risico vormen."

Zowel India als Pakistan claimen Kashmir, maar controleren er slechts een deel van. De twee naties hebben drie oorlogen uitgevochten sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Op één na gingen al de oorlogen over Kashmir, dat een overwegend moslim bevolking heeft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May