De verharde criminaliteit!
26 Feb 2019, 08:32
foto


De laatste tijd is het haast schering en inslag, dat de criminaliteit steeds ergere vormen aanneemt en een stijgende trend vertoont. Volgens het Korps Politie Suriname heeft de criminaliteit een op- en neergaande trend vertoond in 2017; alleen was er minder sprake van gekwalificeerde diefstallen. In 2018 waren levensberovingen en inbraken gestegen, terwijl de diefstallen waren gedaald en wel van 1.047 naar 904 (citaat: 20 september 2018). Hopelijk zal de minister van JusPol, Stuart Getrouw alles eraan doen om de toegenomen criminaliteit beheersbaar te maken, zoals hij dat zelf heeft beloofd.

Dit fenomeen komt haast dagelijks voor en het is een maatschappelijk probleem geworden. Het is een heet hangijzer en ook een kankergezwel geworden in de samenleving. De gruweldaden zijn ernstig en het vereist veel daadkracht, er is moed nodig en er dient een degelijk beleid te worden ontwikkeld om de verharde criminaliteit drastisch aan te pakken.

Het Politie Handvest, GB 14 april 1971, is sterk verouderd, het is ook achterhaald en voldoet niet meer aan de eisen anno 2019! Het is de hoogste tijd, dat er een plan van aanpak wordt opgesteld en dit probleem serieus wordt aangepakt. Het Wetboek van Strafrecht, het artikel over noodweer en zelfverdediging moeten zonder meer worden aangescherpt. Behalve de aanscherping van de strafwetten, is het een dringend vereiste, dat de politie zichtbaarder wordt en de broodnodige assistentie en ondersteuning krijgt van de Militaire Politie.

Het is geboden dat de toegenomen en brute criminaliteit harder wordt aangepakt en de kop wordt ingedrukt. De gemeenschap is gebaat bij een veilig gevoel. Hopelijk zal de regering, c.q. de minister van Justitie & Politie het kunnen bewerkstelligen, dat er kordaat wordt opgetreden om de verruwde criminaliteit met wortel en tak uit te roeien!

Enkele voorstellen ter overweging:
Geen samenscholing op de hoeken van straten en vóór de winkels. De desbetreffende winkeliers harder aanpakken, die buiten de reguliere tijden open zijn en alcohol verkopen. Deze groep zorgt voor de nodige onrust met het maken van luide muziek. Regel- en wetgeving moeten voor eenieder gelden. De wet, die gesanctioneerd is door de ex- minister Chan Santokhi van JusPol, inzake de zelfverdediging dient in voorlichtingsprogramma’s duidelijk te worden uitgelegd. (Staatsblad 17 april 2009). Alles wat zich op de openbare weg verplaatst, vooral in de nachtelijke uren, moet grondig worden gecontroleerd. Op de hoofdwegen moeten frequenter roadblocks worden gehouden.

Het is een dringend vereiste dat de regering de brute overvallen drastisch laat aanpakken opdat het veilige gevoel wederom terugkeert bij het angstige volk, dat haast dagelijks gebukt gaat onder het fenomeen: criminaliteit!

Roy Harpal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May