Simons: Occupatie nu oplossen en op tijd ingrijpen
Simons merkt op dat verschillende regeringen het occupatieprobleem, waarbij personen zonder toestemming van de eigenaar woningen hebben neergezet, hebben laten liggen waardoor dit nu een sociaal probleem is geworden. “Laten wij nieuwe occupaties voorkomen. Wanneer mensen vandaag lopen naar het terrein en het occuperen, moeten zij morgen eraf gehaald worden. Het moet niet jaren duren, totdat het een sociaal vraagstuk wordt. Ook de eigenaren vertegenwoordigen wij, want zij kunnen niet op hun eigen terrein. Het heeft twee kanten”, legt de voorzitter uit. Zij vraagt de regering om het op te lossen. Simons heeft hier twee oplossingen voor; dat de regering de mensen helpt om in hun woonbehoefte te voorzien en meteen op te treden wanneer mensen terreinen van anderen occuperen.
Voor wat het occupatieprobleem te Sunnypoint betreft, zegt de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedin, dat de eigenaar in onderhandeling is met de mensen om de terreinen te kopen. Voor hen is zelfs een financieringsmodel bedacht. Volgens Samsoedin wordt een ander verhaal verteld dan de werkelijkheid. “Het terrein is eigendom van de verkavelaar en de overheid kan alleen bemiddelen. Als wij de mensen daar wil laten wonen, betekent het dat de overheid het terrein moet kopen”, legt de bewindsvrouw uit. De rechtmatige eigenaar van de percelen wil geen compensatie in terrein, maar de contante betaling in euro’s. Dat geld heeft de regering niet, meent Samsoedin. Zij verduidelijkt dat de mensen die niet nagelvast hebben gebouwd, een aanvraag moeten indienen bij RGB. “Ik heb duizenden mensen die reeds een aanvraag in het systeem hebben, voor hen moet ik ook een terrein ter beschikking stellen. Ik heb niet pasklaar kavels staan om hen te zeggen om daar een huis te bouwen”.
Voor wat Tamansarie betreft, verklaart minister Samsoedin dat daar de kaart niet klopt. Zodra deze is aangepast, worden de beschikkingen uitgeschreven. Het gaat volgens de minister hier om een terrein van vijf hectare dat door de cultuurmaatschappij Mariënberg is verkocht aan een verkavelaar, die de gezinnen toen wilde ontruimen. De overheid heeft in 2014 het terrein gekocht en bij de registratie bleek dat inmiddels 70 gezinnen zich daar hebben gevestigd in plaats van de eerder aangegeven 50 gezinnen. Vandaar dat de kaart nu niet klopt.
Mander Jogi (VHP) twijfelt of deze informatie klopt; volgens zijn informatie gaat het om 65 hectare en niet vijf. “De persoon mocht het niet verkopen. De president heeft toen ingegrepen en de bevoegdheden van de persoon zijn ingetrokken. Vanaf toen speelt dit probleem. De regering moet beleid maken en de dingen niet schuiven. We spelen hier geen dam”, merkt het lid op.
“Het is erg dat onze eigen burgers worstelen met zaken die liggen op het ministerie waar geen reactie op komt. Het zijn schandalen en ongerechtigheid en ik vind dat we hier onze stem moeten laten horen. Als ik schrijf naar het ministerie en er komt geen reactie, dan wil dat zeggen dat ze niet luisteren naar parlementariërs”, uit Carl Breeveld (DOE) zijn frustratie over hoe de communicatie met het ministerie van RGB verloopt. Zowel Rajiv Ramsahai (NDP) als fractiegenoot Rossellie Cotino zijn de mening toegedaan dat er genoeg grond is voor de inwoners van Suriname. “Laten we ervoor zorgen dat de mensen die niet in staat zijn om een perceel contant te kopen, geholpen worden met een grondhuurperceel. Er zijn genoeg grondhuurpercelen beschikbaar in het land”, zegt Cotino.
Yvanka Ozir-Awailame
Vandaag
Gisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Eergisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar