Trump doet onwaarschijnlijke oproep voor eenheid
06 Feb 2019, 13:25
foto
President Donald Trump gebaart tijdens zijn State of the Union-toespraak. (Foto: Reuters)


In zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak, heeft president Donald Trump een oproep gedaan voor eenheid en samenwerking in het Congres in de Verenigde Staten. Het Congres is diep verdeeld over kwesties waarmee de natie wordt geconfronteerd, van immigratie tot oorlogen in het Midden-Oosten.

"We moeten de politiek van wraak, weerstand en vergelding verwerpen - en het grenzeloze potentieel van samenwerking, compromis en het algemeen welzijn omarmen," zei Trump. "We moeten kiezen tussen grootheid of een impasse, resultaten van weerstand, visie of wraak, ongelooflijke vooruitgang of zinloze vernietiging," zei de president, die de Democraten in het Congres botweg waarschuwde om niet te streven naar wat hij "belachelijke partijdige onderzoeken" noemde.

Het is een oproep die in werkelijkheid waarschijnlijk niet veel steun zal krijgen in het Congres, waar de partij spanningen al groot zijn. Democraten toonden weinig enthousiasme voor de belangrijkste politieke punten van Trump tijdens de toespraak, die alleen applaus van de Republikeinen kreeg.

Voor de eerste keer in zijn presidentschap heeft Trump te kampen met een oppositie-meerderheid van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden onder voorzitter Nancy Pelosi die van plan is meer te onderzoeken dan samen te werken met deze president.

Na het verliezen van een politiek gevecht met de Democraten in de langste sluiting van de regering in de geschiedenis van de VS, dreigde Trump een nationale noodtoestand uit te roepen als hij niet meer dan US$ 5 miljard aan financiering van het Congres ontvangt om een muur aan de zuidwestelijke grens van de VS met Mexico te bouwen.

Trump gebruikte de op nationaal niveau uitgezonden toespraak om opnieuw zijn pleidooi voor de muur te houden, zij het met overdrijvingen en demagogie. Hij probeerde leden van het Congres te verzamelen rond gedeeld patriottisme met eerbetoon aan Amerikaanse soldaten die Europa hebben bevrijd in de Tweede Wereldoorlog. Maar de president verwoordde wat hij noemde een realistisch beeld van het buitenlands beleid van de VS dat veel Amerikanen en Amerikaanse bondgenoten vrezen dat de natie zich zal terugtrekken uit de allianties die de vrede hebben gesteund.

"Een van de meest complexe uitdagingen voor ons is in het Midden-Oosten," zei Trump. "Onze aanpak is gebaseerd op principieel realisme, niet op in diskrediet geraakte theorieën die decennialang hebben gefaald om vooruitgang te boeken."

De oppositie tegenover de president was zichtbaar. Meer dan 70 vrouwelijke Democratische leden van het Huis droegen wit ter ere van de vrouwenkiesbeweging die leidde tot het 19e Amendement dat vrouwen het recht gaf om te stemmen. Het was ook een signaal van eenheid in verzet tegen de agenda van Trump. De president kreeg applaus bij zijn opmerking dat er meer vrouwen in de Amerikaanse economie werkten dan ooit tevoren.

Trump beloofde "een buitenlandse politiek na te streven die de belangen van Amerika voorop stelt". Hij heeft de VS teruggetrokken van het Intermediate Nuclear Forces Treaty met Rusland en heeft geprobeerd economische sancties op te leggen aan Iran nadat hij zich terugtrok uit een overeenkomst van de Verenigde Naties die de Iraanse ontwikkeling van kernwapens zou verhinderen.

Tegelijkertijd kondigde Trump aan dat hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jung Un in Vietnam op 27-28 februari zou ontmoeten om de onderhandelingen over vrede op het Koreaanse schiereiland en een vermindering van kernwapens voort te zetten. En hij beloofde de Amerikaanse oorlogen in Syrië en Afghanistan te beëindigen, hoewel hij geen tijdschema noemde. Ook Jemen haalde hij niet aan.

"Nu, terwijl we samenwerken met onze bondgenoten om de restanten van ISIS te vernietigen, is het tijd om onze dappere krijgers in Syrië hartelijk welkom te heten," zei Trump, verwijzend naar de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) -groep. "Ik heb ook onze onderhandelingen bespoedigd om - indien mogelijk - een politieke regeling in Afghanistan te bereiken."

Democraten maakten duidelijk dat ze niet geloofden in de retoriek van de president. "Elk jaar wordt de president wakker en ontdekt hij dat het verlangen naar samenwerking en eenheid kortstondig is. Hij voelt het niet echt," zei senator Chuck Schumer, de top Democraat in de Senaat, tegen verslaggevers voor de toespraak.
"Over buitenlands beleid lijken we onze bondgenoten te kastijden, bekritiseren of zelfs te vernederen en onze vijanden zoals Rusland, China en Noord-Korea te omhelzen," zei Schumer.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May