Toegang tot goedkoop kapitaal vrijwel nihil voor producenten
05 Feb 2019, 08:32
foto
ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk


Naast de economische crisis is de ontoereikende facilitering vanuit de overheid reden geweest voor enkele lidbedrijven van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) om zich uit te schrijven. Volgens ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk is met name de toegang tot goedkoop kapitaal praktisch nihil, maar dit is wel een bepalende factor voor de overlevingskansen van kleine ondernemingen.

De ASFA telt 112 leden, van wie een drietal zich het vorig jaar vanwege financiële redenen afmeldden. “Gelukkig niet al teveel”, stelt Bilkerdijk. Het is niet helemaal duidelijk of deze bedrijven totaal out of business zijn. De ASFA-voorzitter vindt hun uitschrijving in ieder geval jammer, omdat het streven er op gericht is om eenieder te behouden. Hij heeft evenwel begrip voor de keuze die bedrijven maken.

Naderend verkiezingsjaar
Tegelijkertijd zijn er prominente leden van de organisatie, die het vorige jaar een beter jaar hebben gehad dan 2017. Bilkerdijk zegt dat er op dat stuk enigszins sprake is van stabilisatie van de sector, maar voor dit jaar wil de organisatie wel iets verder kijken. “Nu weten we in de praktijk dat wanneer er sprake is van een verkiezingsjaar, dingen een beetje gek lopen. Het is vaak niet goed te voorspellen. Wat zeker het geval is, is dat in de consumptieve sfeer zaken gaan rollen.” De overheid maakt er namelijk een gewoonte van om in deze periode iets meer uit te geven, maar dat is volgens de ASFA-voorman meer op luxe producten en om simpelweg stemmen te kopen.

“Maar er is dus wel beweging. Iedereen die in die branche zit, heeft wat extra inkomsten. Het is zeker geen halleluja-roep, omdat juist veel van de producten die aan de man worden gebracht importproducten zijn”, geeft Bilkerdijk de feitelijke situatie weer. “Het zijn geen producten die massaal worden geproduceerd door Surinaamse producenten. Het gaat juist om producten die we goedkoop vanuit het buitenland krijgen. Zeker propagandamateriaal is niet iets dat we hier in Suriname massaal produceren. We zijn voorbij de periode van flyers, die zie je steeds minder. Dus daar gaan onze Surinaamse producenten niet extra aan verdienen.”

De voorzitter van de fabrikantenorganisatie hoopt in ieder geval dat de koersen stabiel blijven, want dan is het voor de producenten enigszins te overzien. De koersontwikkeling en koersschommelingen maakten dat 2015, 2016 en 2017 zware jaren waren. “Niet dat die koers nu zo ideaal is, er zijn op dat stuk nog wel wat uitdagingen, maar de exchange rate is wel stabiel. De beschikbaarheid van vreemde valuta in cash is wel een uitdaging, maar voor alle andere transacties is het te doen. Maar die koersstabiliteit en rust is belangrijk als je wil produceren”, zegt Bilkerdijk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May