'Voor wat hoort wat': Rusland schort kernverdrag op
03 Feb 2019, 14:35
foto
Vladimir Putin zegt dat Rusland binnenkort nieuwe middellange afstandsraketten gaat ontwikkelen. (Foto: Reuters)


De Russische president, Vladimir Putin, heeft in navolging van de Verenigde Staten de deelname van Moskou aan een verdrag uit de Koude Oorlog (Intermediate Range Nuclear Forces (INF)) opgeschort. Het markante pact uit 1987, dat Europa bevrijdde van op het land gestationeerde nucleaire raketten, elimineerde het middellange afstandsarsenaal van de twee grootste nucleaire mogendheden ter wereld en verminderde hun vermogen om op korte termijn een nucleaire aanval uit te voeren.

Moskou en Washington hebben elkaar al lang beschuldigd van het overtreden van de overeenkomst. Het besluit van Putin kwam een dag nadat de VS aankondigde dat het de naleving van het INF-verdrag opschortte. Washington zei dat het van plan was zich binnen zes maanden terug te trekken door vermeende Russische schendingen.

De Amerikaanse president, Donald Trump, beschuldigt Moskou van schending van het verdrag met "straffeloosheid". Hij zei dat de VS "verder zal gaan" met het ontwikkelen van zijn eigen militaire mogelijkheden op de vermeende Russische inzet van verboden kruisraketten die West-Europa zouden kunnen aanvallen.

"We zullen hierop reageren," zei Putin tijdens een bijeenkomst met de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, Sergey Lavrov en Sergei Shoigu. "Onze Amerikaanse partners hebben aangekondigd dat ze hun deelname aan het verdrag opschorten en wij zullen hetzelfde doen. Ze hebben aangekondigd dat ze onderzoek en ontwikkeling zullen doen en we zullen dienovereenkomstig handelen."

De Russische leider instrueerde het leger om te werken aan de ontwikkeling van nieuwe landwapens die eerder door het pact waren verboden, maar zei dat Moskou zijn militaire budget voor de nieuwe wapens niet zal verhogen. Hij voegde eraan toe dat Rusland ze niet zou inzetten in het Europese deel van het land of elders tenzij de VS dat zou doen.

Hij beval de ministers ook om geen ontwapeningsbesprekingen met Washington te beginnen, en beschuldigde de VS van traag reageren op dergelijke bewegingen.

Angst voor wapenwedloop
Ondertekend door de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan en de voormalige Sovjetleider Mikhail Gorbachev, verbood het INF-verdrag op de grond gelanceerde kruisraketten met een bereik tussen 500 km en 5.500 km. Dientengevolge werden Amerikaanse kruis- en Pershing-raketten die werden gebruikt in Groot-Brittannië en West-Duitsland, verwijderd terwijl de Sovjet-Unie zijn SS-20's uit Europees bereik terugtrok.

Sinds 2014 heeft de VS Rusland echter beschuldigd van schending van het INF-akkoord door de ontwikkeling van de SSC-8, een kruisprojectiel met middellangeafstandsbereik, ook bekend als de Novator 9M729. Rusland ontkent de claim en zegt dat de raket een maximaal bereik van 480 km heeft.

Amerikaanse functionarissen hebben ook hun bezorgdheid uitgesproken over het feit dat China, dat geen partij is bij het pact, een aanzienlijk militair voordeel kreeg in Azië door grote aantallen raketten te gebruiken met een bereik dat verder reikt dan de limiet van het verdrag. China heeft zaterdag een beroep gedaan op Rusland en de VS om het INF-verdrag te behouden.

Met aandringen op Moskou en Washington om "hun geschillen op te lossen door een constructieve dialoog," zei Geng Shuang, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken: "De unilaterale terugtrekking van de VS kan een reeks nadelige gevolgen hebben."

Ondertussen heeft de ineenstorting van het INF-verdrag de vrees voor een potentiële nieuwe wapenrace doen toenemen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, twitterde vrijdag dat Rusland niet bereid was om het vertrouwen in het pact te herstellen. "Er zal minder veiligheid zijn zonder het verdrag," zei hij.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat het de beslissing van de VS betreurde, maar moedigde de dialoog met Rusland gedurende de periode van zes maanden aan en raadpleegde NAVO-alliantiepartners.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vertelde persbureau Reuters dat de alliantie niet van plan is om nieuwe land-gebaseerde nucleaire raketten naar Europa te verplaatsen. "We hoeven niet te spiegelen wat Rusland doet," zei Stoltenberg. "Maar tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat we geloofwaardige en effectieve afschrikking behouden", voegde hij eraan toe, zonder details te geven over wat de verschillende militaire opties zijn die de NAVO zou kunnen inhouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May