Stutgard: H1N1 virus dodelijk door verminderde weerstand
03 Feb 2019, 00:59
foto
Voedseltechnoloog en handhygiënedeskundige Ricky Stutgard.


Het influenza A H1N1 virus kan dodelijk zijn voor personen met een verminderde weerstand. Kinderen jonger dan vijf jaar zijn sowieso kwetsbaarder, omdat hun weerstand nog niet voldoende ontwikkeld is. Ook mensen boven de zestig jaar zouden vanwege hun afnemende weerstand extra voorzichtig moeten zijn. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte, zegt voedseltechnoloog en handhygiënedeskundige Ricky Stutgard.

“Ik denk bijvoorbeeld aan mensen met hart- en vaatziekten, suikerziekte, kanker en mensen die herstellende zijn van een ziekte. Het kan dus voorkomen dat je heel ziek bent geweest, je bent aan de beterende hand, iedereen zegt: ‘Yu bigin’ luku bun baka en bam! Dan krijg je zo een virusinfectie. En dan kan dat wel dodelijk zijn”, waarschuwt Stutgard. Mensen die ook extra vatbaar zijn, zijn personen die werken in een omgeving waar veel mensen grieperig zijn. “Ik denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, waar je vaak genoeg zieke mensen krijgt, en dan kan het zo zijn dat als je niet de nodige voorzichtigheid betracht, dat je ziek kan worden.”

“Wat ontzettend belangrijk is, in het geval van dit virus, is handhygiëne. Hygiëne is belangrijk, maar handhygiëne is van eminent belang. Als we in voldoende mate onze handen reinigen en desinfecteren, dan is de kans klein dat je jezelf blijft infecteren en anderen besmet. Als je je handen niet in voldoende mate gereinigd en gedesinfecteerd hebt, ga niet met je vingers aan je ogen, neus, mond, oren en geslachtsdelen, want een virus heeft de slijmvliezen nodig om in het lichaam binnen te komen. Met dat soort zaken moeten we rekening houden.”

Stutgard erkent een bericht van het ministerie van Volksgezondheid te hebben gezien, waarin met voorzichtige woorden aangegeven wordt dat het influenza A H1N1 virus wederom in Suriname is opgedoken. Het staat ook bekend als varkensgriep en Mexicaanse griep. De gemeenschap wordt gewaarschuwd voorzorgsmaatregelen te treffen zodat ze niet ziek wordt. Stutgard zegt dat al mensen in Suriname zouden zijn overleden aan het virus. “Ik denk dat dat ook de reden is geweest waarom het ministerie ons er op wil wijzen om niet nonchalant om te gaan met onze gezondheid en deze griep serieus te nemen”, concludeert Stutgard.

H1N1 werd voor het eerst ontdekt in april 2009 bij een tienjarig meisje in Californië. Het werd in juni 2009 uitgeroepen tot wereldwijde pandemie door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, eentje die uiteindelijk in augustus 2010 ten einde liep. De Centers for Disease Control and Prevention schatten dat de Mexicaanse griep bijna 61 miljoen mensen in de Verenigde Staten alleen al heeft geïnfecteerd en 12.469 doden heeft veroorzaakt. Wereldwijd stierven 575.400 mensen aan de Mexicaanse griep.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May