Venezuela houdt buitenlandse journalisten vast
31 Jan 2019, 16:25
foto
De arrestaties volgen op de deportatie van twee Chileense journalisten die deze week zijn gearresteerd. (Foto: Anadolu)


De autoriteiten van Venezuela hebben drie buitenlandse journalisten en een chauffeur aangehouden die voor het Spaanse persbureau EFE werken. Het zijn de laatste arrestaties van verslaggevers die de door de VS gesteunde pogingen om president Nicolas Maduro ten val te brengen, verslaan.

De Colombiaanse fotograaf Leonardo Munoz werd gearresteerd met zijn Venezolaanse chauffeur Jose Salas toen hij rapporteerde over protesten tegen de regering, zei het bedrijf woensdag. Uren later arresteerden ambtenaren van de inlichtingendienst de Spaanse verslaggever Gonzalo Dominguez Loeda en de Colombiaanse tv-producent Mauren Barriga Vargas in hun hotel, zei de bureauchef van EPE in Caracas, Nelida Fernandez.

Het hele team was eerder in de maand vanuit Bogota afgereisd. De arrestaties volgen op de deportatie van twee Chileense verslaggevers die deze week ook zijn gearresteerd. Een Franse diplomatieke bron zei woensdag dat twee Franse journalisten die de ontrust moesten verslaan, waren gearresteerd en dat de Franse ambassade hun vrijlating wilde.

"Onze ambassade heeft om consulaire bescherming verzocht in overeenstemming met het Verdrag van Wenen en in het bijzonder met het recht op toegang tot informatie", zei de bron. De Franse verslaggevers werkten voor het dagelijkse televisieprogramma Quotidien, onderdeel van het televisienetwerk TF1.

Maduro wordt beschuldigd van verkiezingsfraude en heeft aan de leiding gestaan van de diepe economische ineenstorting die miljoenen Venezolanen hun thuisland heeft doen ontvluchten. Hij staat voor de grootste uitdaging in zijn functie sinds hij Hugo Chavez zes jaar geleden heeft vervangen.

Oppositieleider Juan Guaido heeft de steun gekregen van de meeste landen op het westelijk halfrond sinds hij zichzelf vorige week tot interim-president benoemde en opriep tot nieuwe verkiezingen.

Maduro zegt dat de strategie om hem omver te werpen een staatsgreep is, geleid door haviken in het bestuur van Trump, zoals speciaal gezant voor Venezuela Elliott Abrams. Abrams is een oud diplomaat die in de jaren tachtig betrokken was bij de gewapende interventies in Midden-Amerika.
Frankrijk zei op woensdag dat Maduro niet leek te luisteren naar oproepen voor nieuwe presidentsverkiezingen. Vandaag heeft het Europees Parlement Guaido ook erkend als interim-president van Venezuela, waarmee de druk op Maduro verder wordt opgevoerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May