VS legt sancties op aan Venezolaans staatsoliebedrijf
29 Jan 2019, 00:56
foto
Terwijl het Westen hem de rug toekeert, vertoont president Nicolas Maduro zijn militaire macht. (Foto: Reuters)


De VS heeft sancties opgelegd aan het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA en heeft er bij het leger van het land op aangedrongen om een vreedzame machtsoverdracht te accepteren. De Amerikaanse Nationale veiligheidsadviseur John Bolton zei dat president Nicolás Maduro en zijn bondgenoten "niet langer het geld van het Venezolaanse volk kunnen plunderen". De sancties zijn de meest ingrijpende die Washington tot nu toe heeft ingesteld tegen de regering van Maduro.

De inspanningen van de oppositie tegen de afzetting van Maduro zijn de afgelopen dagen toegenomen. De VS en meer dan 20 landen hebben oppositieleider Juan Guaidó erkend als interim-president.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, zei dat de opbrengst van de aankoop van Venezolaanse olie nu zou worden onthouden aan de regering van Maduro, maar het bedrijf zou sancties kunnen vermijden door Guaidó te erkennen. Venezuela is voor zijn olie-inkomsten sterk afhankelijk van de VS. Het blijft in de top vier van ruwe olie leveranciers van de VS. Venezuela exporteert 41% van zijn olieproductie naar de VS.

Guaidó zegt dat hij het Venezolaanse Congres heeft opgedragen om nieuwe hoofden voor de PDVSA en Citgo te benoemen, omdat hij de controle over de bezittingen van het land wil nemen. De regering heeft zijn valuta, de Bolivar, met bijna 35% gedevalueerd om deze in overeenstemming te brengen met de wisselkoers op de zwarte markt.

Bolton en Mnuchin zeiden dat de sancties bedoeld waren om te voorkomen dat de regering van Maduro geld van de staatsoliemaatschappij zou nemen. "We zullen de corruptie van Maduro en zijn trawanten blijven ontmaskeren en de actie van vandaag zorgt ervoor dat ze niet langer de bezittingen van het Venezolaanse volk kunnen plunderen", zei Bolton.

De actie van de VS blokkeert alle eigendommen en belangen van PDVSA die onder het Amerikaanse rechtsgebied vallen, en verbiedt Amerikaanse staatsburgers om transacties met hen aan te gaan. Maar Mnuchin zei dat de in de VS gevestigde dochteronderneming Citgo haar activiteiten zou kunnen voortzetten als haar inkomsten zouden worden gestort op een geblokkeerde rekening in de VS. Bolton drong er ook bij het Venezolaanse leger op aan "de vreedzame, democratische en grondwettelijke overdracht van macht te aanvaarden".

Tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad van de VN op zaterdag, beschuldigde Rusland Washington van het beramen van een staatsgreep. Meer dan een dozijn Latijns-Amerikaanse landen en Canada hebben Guaidó echter als president ondersteund. En op zaterdag zeiden verschillende Europese landen, waaronder Spanje, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, dat ze Guaidó als president zouden erkennen als de verkiezingen niet binnen acht dagen worden uitgeschreven. De linkse regeringspartij van Griekenland steunt Maduro.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May