Guyana kampt met misdadige Venezolaanse migranten
28 Jan 2019, 17:27
foto
In de afgelopen twee jaren zijn bijna drie miljoen Venezolanen hun thuisland ontvlucht. (Foto: Reuters)


In het westelijk buurland is er een groeiende bezorgdheid over de veiligheid in Guyana. Politieambtenaren hebben hun zorgen uitgesproken over het groeiende aantal Venezolanen dat ernstige misdrijven pleegt in Guyana, nadat ze onrust in hun thuisland zijn ontvlucht.

Het aantal Venezolanen dat voor de rechter verschijnt voor zwaardere misdrijven is in de afgelopen drie maanden sterk gestegen. De Venezolaanse migranten maken zich schuldig aan handel in verdovende middelen, illegale wapen en munitiebezit, bezit van handgraten, immigratiefraude en gewapende overvallen.

Beveiligingsfunctionarissen maken zich ook zorgen over de toegenomen aanwezigheid van de gewelddadige 'Sindicato'-bendeleden die mijnwerkers en anderen die de grensgebieden doorkruisen beroven en lastigvallen. Ongeveer twee weken geleden werd een verdacht Sindicato-bendelid vermoord nadat hij en andere zwaarbewapende mannen een mijnkamp hadden aangevallen in Black Water, Cuyuni, region Seven.

In november 2018 werd een 38-jarige Guyaanse politieagent door vermoedelijke leden van de gevreesde Sindicato bende van Venezuela in de rug geschoten. De agent reisde samen met burgers in de Cuyuni rivier nabij Butanuamu Creek Point.

Hoewel de meeste Venezolanen schuldig pleiten bij hun eerste verschijning voor de rechter, hebben sommigen de beschuldigingen tegen hen afgewezen. Wanneer ze de beschuldigingen ontkennen, sturen de rechters die de zaken behandelen, ze meestal terug naar de gevangenis omdat ze een ‘vluchtrisico’ vormen.

In een meest recent geval werden twee verdachte 'Sindicato'-bendeleden teruggestuurd naar de gevangenis nadat ze zouden zijn betrapt met twee granaten in hun kruis. Uit nader onderzoek is naar verluidt gebleken dat beide beklaagden deel uitmaken van de Sindicato-bende. De twee mannen werden op 17 januari aangehouden bij Mode Hole, Cuyuni Rivier in het Essequibo-gebied. Ze hadden beiden handgraten, terwijl ze geen vuurwapenvergunning hadden. De dag van hun arrestatie waren leden van de Guyanese politie en het leger aan het patrouilleren in het Eteringbang gebied toen ze een boot onderschepten met 17 Venezolanen en Guyanezen.

Een Venezolaanse bootskapitein is recent ook aangeklaagd voor illegale wapen- en munitiebezit. Ook zijn drie Venezolanen aangehouden, omdat ze het land illegaal zijn binnengekomen. Een Venezolaanse verscheen voor de rechter voor de smokkel van elf kilo cocaïne.

De afdeling Immigratie van Guyana heeft onlangs bijna 2.800 Venezolanen geregistreerd het land als toevluchtsoord zijn binnengekomen door de politieke en economische crisis in hun thuisland. Guyana heeft zich ingezet om de behoeften en kwetsbaarheden van deze migranten te identificeren. Volgens de International Organization on Migration (IOM) zijn de behoeften van de Venezolanen onder meer documentatie, voedsel, werkgelegenheid of inkomsten genererende activiteiten en gezondheidszorg.

Sinds de komst van de eerste groep Venezolaanse vluchtelingen heeft Guyana verlichting gebracht. Deze situatie is echter ongebruikelijk, omdat deze wordt verergerd door een grensgeschil tussen de twee landen, dat de betrekkingen meer dan een eeuw heeft belemmerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May