Organisatie 'yagya' krijgt opdracht om door te gaan
28 Jan 2019, 00:31
foto
Het echtpaar Sewnath heeft acht dagen lang alle handelingen uitgevoerd van het vuuroffer dat gebracht is tijdens de yagya. (Foto's: Leroy Troon)


Na een intensief programma van acht dagen uitgevoerd te hebben is de Vaidik Homatmak Maha Rudra Yagya zondag met dankbaarheid en veel emotie beëindigd met een optocht en een sluitingsceremonie. Pandits en organisatoren laten hun tranen van dankbaarheid vloeien. Honderden mensen hebben deelgenomen aan de lezingen over God Shiv (Shri Shiv Mahapuran Katha). Naast kennis over het geloof en het vuuroffer (hawan) stond welzijn en welvaart voor Suriname, de wereld, het milieu en de dieren centraal op deze unieke yagya.

Aan de trekker van de organisatie, acharya Varun Mahtabsing, is een opdracht, die ondersteund wordt door de gelovigen, om elk jaar deze yagya te houden in Suriname. Het organisatie-comité heeft bergen werk verzet om deze religieuze bijeenkomst, die voor het eerst buiten India is gehouden, voor elkaar te krijgen. Er is enorm veel steun ontvangen om de immense job tot een goed einde te brengen, vertelt Mahtabsing. Hij is heel dankbaar voor de onbaatzuchtige steun die verkregen is uit de samenleving, waaronder ook van de SWM en Telesur.

Suriname heeft volgens de Indiase priester, acharya Lalit Mohan Vyas, bewezen in staat te zijn om zo een omvangrijke yagya qua organisatie en inhoud te kunnen neerzetten. Hij stelde dat dit niet eenmalig mag zijn. Door jaarlijks de yagya te houden, kan het land nog meer spirituele vruchten plukken om wereldvrede en harmonie te helpen realiseren.

Pandits uit Suriname en India hebben zich ingespannen om de ingewikkelde rituelen uit te voeren. De mantra bij het vuuroffer moest 1,8 miljoen keer gezamenlijk in een bepaald tijdsbestek worden opgezegd. Er is grote discipline aan de dag gelegd om steeds aanwezig te zijn. Namens het land Suriname heeft het echtpaar Sewnath alle acht dagen het vuuroffer gebracht.

Twaalf pandits uit eigen land en vijf uit India hebben gezamenlijk de klus geklaard. Tegelijkertijd werd door de organisatie onder leiding van Sharmila Ramadhin ervoor gezorgd dat er aan niets ontbrak, ook het geven van eten en drinken aan gemiddeld 800 tot 1000 mensen per dag. Ramon Jawalapersad zorgde met zijn familie voor de complete logistiek van het evenement. Vicepresident Ashwin Adhin heeft namens de regering zijn dank uitgebracht aan de organisatie en de geestelijken voor dit initiatief.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May