India versoepelt OCI-kaart voor Surinaamse Hindostanen
27 Jan 2019, 18:55
foto


India heeft een belangrijke voorwaarde versoepeld om leden van de Surinaamse Hindostaanse gemeenschap in Europa in staat te stellen de Indiase Overseas Citizens of India (OCI) kaart te krijgen. Eerder was er een beperking dat OCI alleen kon worden uitgegeven aan vier generaties van de oorspronkelijke voorouders van de gemeenschap die waren gemigreerd van India naar Suriname.

Daardoor konden veel jongeren van de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap die tot de vijfde en volgende generaties behoorden, geen gebruik maken van dit voordeel. Door aanhoudende inspanningen van de Nederlandse ambassade heeft de regering van India besloten dat voortaan afstammelingen tot de zesde generatie van de oorspronkelijke Indiase immigranten die in Suriname zijn aangekomen en later naar Nederland zijn gemigreerd, in aanmerking komen voor OCI.

De Indiase ambassadeur in Nederland, Venu Rajamony, heeft de aankondiging gisteren gedaan tijdens de viering van de Onafhankelijkheidsdag van India in Nederland. Hij nodigde alle leden van de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap die niet over een OCI-kaart beschikken, m de OCI zo snel mogelijk aan te vragen.

Rajamony heeft ook aangekondigd dat, omdat de verplichte dienstplicht vóór 1996 van kracht was in Nederland, de leden van de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap die waren uitgesloten van de OCI-regeling, nu een aanvraag kunnen doen, zegt de verklaring van de Indiase ambassade in Den Haag. "Dit (besluit van de Indiase regering) zal helpen om de grootste Indiase gemeenschap in Europa nog nauwer te integreren met India," vertelde Rajamony aan PTI.

Het overzeese staatsburgerschap van India (OCI) is een immigratiestatus waardoor een buitenlandse burger van Indiase afkomst voor onbepaalde tijd in de Republiek India kan wonen en werken. De OCI is geïntroduceerd als antwoord op de vraag naar dubbele nationaliteit door de Indiase diaspora, vooral in de ontwikkelde landen. Het werd geïntroduceerd door de Citizenship (Amendment) Act 2005 in augustus 2005. Het werd gelanceerd tijdens het Pravasi Bharatiya Divas-congres in 2006 in Hyderabad.

Nederland heeft de grootste populatie van overzeese Indiërs en afstammelingen van Indiërs op het vasteland van Europa. De meerderheid bestaat uit zo’n 200.000 leden van de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap wiens voorouders 145 jaar geleden als contractarbeiders uit India naar Suriname werden meegenomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May