Brazilië: Alarm voor mogelijke tweede dambreuk Brumadinho
27 Jan 2019, 10:34
foto


Er is vanmorgen vroeg een alarmwaarschuwing gegeven voor een nakende dambreuk in de Braziliaanse gemeente Brumadinho. Het is dezelfde gemeenschap waar een dam vrijdag instortte en waarbij minstens 40 doden vielen. Twee dagen na de ramp worden nog zo’n 300 vermist.


Het alarm ging af om half zes vanochtend plaatselijke tijd af. De waarschuwing geldt voor gevaarlijk hoge waterstanden bij een dam die deel uitmaakt van het mijncomplex van Corrego do Feijao, zegt het mijnbouwbedrijf Vale.

Brandweerlieden zeiden dat ze gemeenschappen nabij de dam evacueerden. "Aandacht, algemene evacuatie van het gebied! Vind het hoogste punt in de stad", klonk een waarschuwing door luidsprekers in Brumadinho met een bevolking van 39.000.

Een dam in hetzelfde mijngebied stortte vrijdag in en spoelde miljoenen tonnen slib, die gebouwen en mensen op zijn pad meesleurde en begroef.

Een andere dam die wordt beheerd door Vale en de Australische mijnbouwonderneming BHP Billiton begaf het in 2015 in de stad Mariana in dezelfde deelstaat Minas Gerais. Het resultaat was 19 doden. Honderden mensen moesten toen hun huizen verlaten. Die ramp wordt beschouwd als de ergste milieuramp in de Braziliaanse geschiedenis. Een kwart miljoen mensen hadden na de ramp geen water, en stierven duizenden vissen. Naar schatting 60 miljoen kubieke meter afval overstroomde rivieren en stroomde uiteindelijk de Atlantische Oceaan in.

In het weekend gaven staatsrechtbanken en het ministerie van Justitie in de deelstaat Minas Gerais de opdracht tot bevriezing van ongeveer US$ 1,5 miljard van de inkomsten van mijnbouwgigant Vale voor noodhulpdiensten van de staat. Het bedrijf moet ook een rapport presenteren over hoe zij slachtoffers zou helpen.

De procureur-generaal van Brazilië, Raquel Dodge, beloofde een onderzoek in te stellen en zei: "Iemand is absoluut in de fout gegaan". Dodge merkte op dat er alleen al in de deelstaat Minas Gerais 600 mijnen zijn die geclassificeerd zijn als een risico op dambreuken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May