Brazilië: Honderden vermisten na dambreuk
25 Jan 2019, 22:55
foto
Een luchtfoto van de dam van mijnbouwgigant Vale SA in Brumadinho, Brazilië die is ingestort. (Foto's: Reuters)


De politie en brandweer zoeken naar ongeveer 200 mensen die vermist zijn nadat een residudam in een ijzerertsmijn eerder op de dag barstte. De mijn in de zuidwestelijke deelstaat Minas Gerais is van de Braziliaanse mijnbouwgigant Vale SA. Er zijn al zeven lichamen geborgen, maar het dodental kan snel oplopen.

Onder de vermisten zijn 100 werknemers die tijdens hun lunch in het bestuursgebied van de dam werden verrast toen een stortvloed van slib en water op hen afkwam. De woordvoerder van de brandweer, luitenant Pedro Aihara, gaf geen aantal van dodelijke slachtoffers. "Onze grootste zorg is nu om snel uit te zoeken waar de vermiste personen zich bevinden," zei Aihara op het televisiestation GloboNews. Hij zei dat twee lagere dammen werden overspoeld, nadat een grotere het begaf. Talloze mensen zaten vast in nabijgelegen gebieden die werden overspoeld door de rivier van slib die vrijkwam door de dambreuk.

De in de Verenigde Staten genoteerde aandelen van Vale tuimelden tot wel 10 procent na het incident. Het is het tweede zware ongeluk bij een residudam in Minas Gerais in de afgelopen drie jaar.

Het mijnbouwgebied van ijzererts herstelt nog steeds van de ineenstorting van een grotere dam in 2015 waarbij 19 mensen om het leven kwamen. Die stuwdam, eigendom van Samarco Mineracao SA - de joint venture tussen Vale en BHP Billiton – heeft huizen bedolven en geldt als de ergste milieuramp van Brazilië.

De modder van de dam die vandaag instortte, raakte ook delen van de lokale gemeenschap Vila Forteco, in de buurt van de stad Brumadinho. Gezinnen hebben de opdracht gekregen huizen in laaggelegen gebieden te evacueren, zeiden de autoriteiten.

Helikopters trokken mensen uit de modder uit het rampgebied, waaronder een vrouw met een gebroken heup. Er zijn tot nog toe acht gewonden naar het ziekenhuis gebracht, zeiden ambtenaren. Televisiebeelden toonden mensen die wegrennen terwijl de dam instortte en nabijgelegen velden met bonengewassen die werden verwoest door de dikke stroom modder. Aihara zei dat de stortvloed van modder net voorbij de lokale Paraopeba-rivier stopte, een zijrivier van de langste rivier van Brazilië, de Sao Francisco.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May