Simons: Nieuwe comptabiliteitswet voor betere begroting
26 Jan 2019, 00:01
foto
Jennifer Geerlings-Simons, initiatiefnemer Comptabiliteitswet 2017. (Beeld: DNA)


“Het is duidelijk wat wij allemaal willen; transparante regelgeving, een nieuwe comptabiliteitswet die ons helpt om niet alleen corruptie maar ook fouten en onduidelijke zaken te voorkomen, zodat ons land steeds beter kan begroten en steeds beter de inkomsten en uitgaven kan beheren”. Dit benadrukt Jennifer Geerlings-Simons, één van de initiatiefnemers van de ontwerpwet waarin regels zijn opgenomen over de wijze van het beheer van en toezicht op Staatsfinanciën (Comptabiliteitswet 2017). Deze is vrijdag in een openbare commissie vergadering behandeld.

De nieuwe comptabiliteitswet zal volgens Simons de regering én De Nationale Assemblee beter inzicht geven in wat er financieel gebeurd, nadat de begroting is goedgekeurd. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën legt in zijn beantwoording de noodzaak van de nieuwe wet uit. “In het verleden zijn er zoveel zaken gebeurd die niet door de beugel konden en nu is het tijd dat wij ergens een streep trekken. Als we zaken blootleggen dan leggen wij alles op tafel”, licht de minister toe.

De bewindsman geeft aan dat de regering akkoord gaat met de initiatiefnemers om in een comptabiliteitsbesluit de verschillende deelgebieden van de wet af te handelen, zoals bedrijfsvoering, financieel beheer en de verslaglegging. “Wij gaan ook akkoord met het advies voor een bestedingsplan, ik denk dat het heel goed zal zijn dat op jaarbasis alsook op maandbasis de uitgaven getoetst kunnen worden op basis van de inkomsten, waardoor wij verstoppingen ten aanzien van het uitvoeren van het beleid kunnen voorkomen”, legt Hoefdraad uit.

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Amzad Abdoel (NDP), spreekt zijn bezorgdheid uit over het artikel 22 lid 8 waarin wordt gesteld dat de minister van Financiën tijdens het begrotingsjaar een korting of inhouding kan toepassen op de begroting van de vakministeries. Abdoel stelt daarom de vraag of dit mag nadat DNA de begrotingswet heeft goedgekeurd en deze is afgekondigd. “Maar de vraag blijft nog steeds of dit juridisch mogelijk is en juridisch correct is. Ik denk dat alvorens er inhoudingen plaatsvinden, DNA schriftelijk op de hoogte moet worden gesteld en goedkeuring van DNA moet zijn verkregen”, verduidelijkt Abdoel zijn vraag. De bewindsman antwoordt daarop dat niet de begroting wordt stopgezet, maar dat de minister van Financiën in feite de vakminister kan vragen om corrigerend op te treden wanneer er afspraken zijn gemaakt ten aanzien van de uitgaven en van geprojecteerde inkomsten. Op basis daarvan kan de minister van Financiën de overmaking van gelden stopzetten. “In geen geval is de minister van Financiën bevoegd om de begroting van een ministerie stop te zetten”, aldus Hoefdraad.
Asiskumar Gajadien (VHP) benadrukt dat de richtlijnen zoals die staan in de wet, in acht genomen moeten worden. “De procedures en verantwoordelijkheden zoals die vastgelegd zijn, als men zich niet eraan houdt dan zien wij dat de sancties nog steeds niet zijn genomen. Hoe kunnen wij dat opvangen?”, vraagt het commissielid. Hij wordt hierin ondersteund door Abdoel die beaamt dat hij inderdaad de sancties mist. Minister heeft aangegeven dit te bespreken met de deskundigen van het ministerie. De behandeling van de Comptabiliteitswet 2017 wordt verder in openbare vergadering behandeld.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May