Belangstelling twinning Suriname-Nederland groeit
25 Jan 2019, 16:46
foto
Projectdragers met de Nederlandse zaakgelastigde, Jaap Frederiks, (2e links) en projectcoördinator Usha Schalkwijk-Doerga (4e rechts).


De belangstelling voor Twinningfaciliteit Suriname-Nederland is groeiende sinds de start in 2008. Ondertussen is deze manier van samenwerken voor de tweede keer verlengd en wordt Twinning 3 nu uitgevoerd. Voor journalisten is een presentatie gehouden waarbij zij informatie hebben gekregen over de zeven projecten die op het onderwijsgebied worden uitgewerkt.

“Het doel van de Twinningfaciliteit is het versterken van de sociale banden tussen Nederland en Suriname door middel van kennisuitwisseling en samenwerking van maatschappelijke organisaties”, legt Usha Schalkwijk-Doerga, de projectcoördinator in Suriname uit. Dat de Twinningfaciliteit is verlengd, ligt volgens haar in de positieve evaluaties van Twinning 1 en 2. Tussen de start van deze samenwerking in 2008 en 2018 zijn 784 projectaanvragen ingediend. Daarvan zijn 176 goedgekeurd voor een bedrag van € 21 miljoen. Hiervan zijn 21 in oktober van het vorige jaar gestart. De Twinningfaciliteit richt zich op vier sectoren: Onderwijs en opleiding, Zorg en Welzijn, Taal en Cultuur en Milieu en Ecologie. Bij de evaluatie is ook gekeken naar de duurzaamheid van de projecten. Bij Twinning 1 is 47% van de projecten duurzaam en bij Twinning 2 is die gestegen naar 69%. “Dat betekent dat 69% van de projecten op zichzelf doorgaat”, zegt Schalkwijk-Doerga tevreden. Om ervoor te zorgen dat de projecten daadwerkelijk worden uitgevoerd, is er een nauwe samenwerking tussen de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname- Nederland en de overige betrokken organisaties.

De zeven onderwijsprojecten
- De opstart van de MBO hotelschool/opleiding voor zelfstandige medewerkers binnen de hotel/accommodatie sector. De uitvoering hiervan ligt in handen van de Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (Suriname) en de Stichting ROC van Amsterdam (Suriname).
- 'Spelen met Democratie', op een speelse manier kinderen en jongeren bekend te maken met de principes van de rechtsstaat, democratie en mensenrechten en de relatie met goed bestuur. Dit om een democratische cultuur bij de doelgroep te bevorderen. Stichting Projekta werkt hier samen met de Nederlandse partner ProDemos.
- 'Blended Learning in mulo natuurkundelessen in Suriname', een samenwerking tussen het Instituut Opleiding Leraren(IOL) en Universiteit Utrecht alsook het Freudenthal instituut (Nederland). Door leskisten zullen op 10 pilotscholen experimentgericht en actief natuurkundelessen verzorgd worden.
- 'Kan niet bestaat niet'. Met dit project wil de Stichting Claudia Hartman Institute (Suriname) samen met het Feuerstein Centrum Nederland, een adequate voorziening opbouwen waarmee kinderen met een beperking van welk aard dan ook basisonderwijs kunnen volgen om uit te stromen naar het vervolgonderwijs.
- 'School voor jong talent Suriname', het opzetten van een school voor jong talent en daardoor bijdragen aan de talentonwikkeling van kinderen en jongeren in Suriname. De partners in deze zijn de Stichting Kathedrale Koorschool Suriname, het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de School voor Jong Talent.
- Docentprofessionaliteit Research, het onderzoek bekwaamheid van het wetenschappelijk personeel van de Anton de Kom Universiteit (AdeKUS) te verhogen. De samenwerking hier vindt plaats tussen AdeKUS en de Universiteit Leiden.
- Vervolgproject school en expertise centrum Speciaal Onderwijs Commewijne. Het doel van dit project is het ontwikkelen van een aanzet tot een doorgaande lijn voor leerlingen met ernstige leerproblemen en leerachterstanden. In de Suriname is Stichting RHIZA Suriname belast met de uitvoering en wordt ondersteund door Stichting Anders Leren uit Nederland.

De waarnemende zaakgelastigde Jaap Frederiks spreekt zich namens de Nederlandse regering lovend uit over de samenwerking tussen de Surinaamse en Nederlandse organisaties. “Wat ik heel geweldig vind, is dat dit soort projecten alleen kan dankzij de toewijding van heel veel mensen. Voor ons is het een vorm van samenwerking zoals wij dat willen; dat samenlevingen met elkaar verantwoordelijkheid nemen voor problemen die in elkaars land zit. Dat is precies wat jij als overheid zou moeten stimuleren, dat mensen naar elkaar op zoek gaan en samen oplossingen vinden. Als overheid zeg je dan dat als je dat doet met goede voorstellen dan zijn wij bereid om daar geld voor beschikbaar te stellen”, benadrukt Frederiks.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May