Publiek in de ban geraakt van unieke 'yagya'
25 Jan 2019, 05:37
foto
Ruim duizend personen hebben de 'Vaidik Homatmak Maha Rudra Yagya' donderdagavond bezocht.
(Foto's: Leroy Troon)


De vredige sfeer is bij aankomst meteen te voelen op het terrein van Roeli’s Event Center aan de Kronenburgweg. De unieke en voor het eerst buiten India gehouden Vaidik Homatmak Maha Rudra Yagya gaat vandaag de zesde dag in. Donderdagavond, dag 5, zijn in allerijl een paar honderd roti's erbij gebakken en nog meer pompoenen geschild. Extra stoelen en banken worden aangerukt. De bijkans duizend mensen had het organisatie-comité pas in het weekend verwacht.

Acharya Varun Mahtabsing, trekker van de organisatie, lijkt met extra devotie God Shiv te aanbidden. "Het succes van de yagya is niet aan mij te danken, maar aan u allen," zegt hij aan het goed opgekomen publiek. "Ik zal pas blij zijn als wij deze vredige sfeer en de eenheid verder zullen uitdragen naar het land en de wereld. Ik zal blij zijn als mensen beter omgaan met elkaar, de natuur én respect hebben voor de dieren," zegt pandit Mahtabsing in gesprek met Starnieuws. "Deze yagya doen wij voor een betere wereld. Suriname heeft bewezen met dit grootse evenement dat wij het ook kunnen." Het drukke programma 's morgens, 's middags en 's avonds wordt live uitgezonden op You Tube, Facebook en andere social media kanalen. De wereld is getuige van wat Suriname heeft kunnen neerzetten, zegt de geestelijke.

In de ochtend en middag worden diverse rituelen uitgevoerd, waarbij het vuuroffer (hawan) met reciteren van de Rudra mantra door verschillende pandits tegelijk, kenmerkend is voor de yagya. Rudra staat voor vuur, dat afkomstig is uit het binnenste van de aarde en Gods genade verspreidt over het universum. Terwijl in de middag de hawan plaatsvindt, mogen er op het speciaal gecreëerde looppad rondjes gelopen worden om de zegeningen te ontvangen. "Ik heb zeven rondjes gelopen en ik voel mij zo licht. Ik ervaar heel duidelijk de rust en vrede in mij," zegt Niermala. "Ik ga vaak naar de mandir en yagya's, maar dit is heel uniek. Zoiets was er niet eerder in Suriname". Vanmiddag gaat zij speciaal terug om nog meer rondjes te lopen, wanneer de hawan plaatsvindt.

Net als velen die in de avonduren de lezing uit de Shri Shiv Mahapuran Katha hebben meegemaakt, is ook Niermala onder de indruk van acharya Lalit Mohan Vyas, de meest gerespecteerde Indiase geestelijke uit Bangkok, Thailand. Hij voltooide zijn Masters in het Sanskriet en de Sanskrietliteratuur in India. In de afgelopen drie decennia heeft acharya Vyas gereisd naar landen in Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië om de Hindoe religieuze waarden en Vedische filosofie over de hele wereld te verspreiden. Hij is ook beroemd om het zingen van bhajans met zijn indrukwekkende stem.

Met zijn diepe religieuze kennis, professionaliteit, zangkwaliteit, vriendelijke en coöperatieve aard hangt het publiek aan zijn lippen. Hij vertelt op luchtige toon, na in het Sanskriet, begeleid door zijn harmonium verzen te zingen, het verhaal van Shiv. Hierbij ontbreekt de nodige humor niet. Van de vrouwen krijgt hij een extra applaus wanneer de pandit vertelt dat ook zij - en niet alleen mannen - de abhishek pooja mogen doen. Dit om de spiritualiteit te vergroten en het verkrijgen van innerlijke rust.

Donderdagavond heeft de dansschool Satrangi van Sadhana Mohan enkele dansnummers uitgevoerd om de Indiase geestelijken te bedanken voor hun bijdrage aan het welslagen van de yagya. Lord Shiv is ook bekend om Zijn grote liefde voor dans. De school voert - hoe kan het ook anders - de sprankelende Shiva-dans uit. Vrijdag en zaterdag zijn de laatste dagen van de yagya. Er wordt een record aantal mensen verwacht. "Eerst hebben de meeste mensen de kat uit de boom gekeken omdat zij niet wisten hoe de yagya eruit zou zien," zegt Mahtabsing. Hij hoopt dat velen, ongeacht hun religieuze achtergrond, participeren aan de activiteiten. Zondag wordt er een optocht gelopen waarna de yagya wordt afgesloten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May